Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας αποτελεί τη «λάθος απάντηση» στην αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς χθες Τετάρτη.
Την Παρασκευή οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των νοτιοδυτικών συνόρων της χώρας με την Ελλάδα και με την ΠΓΔΜ ώστε να αποτραπεί μια νέα μαζική προσέλευση προσφύγων. Εξάλλου η Βουδαπέστη εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία διεμήνυσε πως σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Σερβία χθες, καθώς αριθμός-ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων φθάνουν από εκεί στην Ουγγαρία. Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμένεται να ψηφίσει επί της σχετικής πρότασης την επόμενη εβδομάδα.
«Τα σχέδια για τη χρησιμοποίηση του στρατού για να σταματήσει η έλευση αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία είναι ασύνετα», τόνισε ο Νιλς Μούιζνιεκς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Για τον Μούιζνιεκς υπάρχει επείγουσα ανάγκη «να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα εγγυάται την πρόσβαση στις (διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και χορήγησης) ασύλου και (στην προσφορά) ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής».
Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση βάσει του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου να εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται.
Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει μια τεράστια ροή προσφύγων που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική. Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη
Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX), ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2015 ξεπέρασε τους 340.000, είναι δηλαδή υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Τον Ιούλιο το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τα σχέδια για την ανέγερση ενός φράκτη ύψους σχεδόν τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων μήκους 177 χιλιομέτρων με τη Σερβία για την αποτροπή της διέλευσης μεταναστών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ένταση και καταδικάστηκε έντονα από τις Βρυξέλλες.