Μολυσμένο με ακατάλληλες, τοξικές και άκρως καρκινογόνες ουσίες είναι το 30% του καλαμποκιού που προέρχεται από τη Σερβία. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβισαντ, στο 1/3 των δειγμάτων απ' όλη τη Σερβία που εξετάστηκαν εντοπίστηκε Αφλατοξίνη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα. Η υψηλή αυτή συγκέντρωση οφείλεται στη μεγάλη ξηρασία που επικράτησε στη χώρα. Οι Αφλατοξίνες (aflatoxins) αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης, μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες.
Το πρόβλημα με το σερβικό καλαμπόκι αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες από ιδιωτική εταιρεία ανάλυσης τροφίμων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο, ήταν γνωστό από τον Οκτώβριο, όταν οι Ιταλοί επέστρεψαν ένα μεγάλο φορτίο καλαμποκιού από τη Σερβία διότι ήταν μολυσμένο με Αλφατοξίνες, αλλά οι αρχές το αποσιώπησαν.
Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι, με την εξαγωγή του καλαμποκιού, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της ξηρασίας.