Στην πλουσιότερη ήπειρο του κόσμου, την Ευρώπη, τα στοιχεία για τη φτώχεια είναι σοκαριστικά: σχεδόν το 25%, δηλαδή 1 στους 4 κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου απειλείται άμεσα από το φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το 24,2% των πολιτών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντιμέτωποι με την κοινωνική αυτή μάστιγα λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σε σχέση με το 2010, ο αριθμός αυτός (που αφορά το 2011) είναι αισθητά αυξημένος: το 2010 ήταν 23,4%.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Βαλκάνια:
- Βουλγαρία 49%
- Ρουμανία και Λετονία 40% και
- Ελλάδα 31% (το 2010 το ποσοστό ήταν 27,7%).
Ενώ αντίστοιχα τα μικρότερα καταγράφονται:
- στην Τσεχία (15%),
- τη Σουηδία και την Ολλανδία (16%),
- την Αυστρία και το Λουξεμβούργο (17%).
Τα ποσοστά παραμένουν σταθερά για το 2010 και το 2011 για τη Γερμανία και τη Γαλλία, στο 19,9% και το 19,3% αντίστοιχα.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κατηγορία αυτή αντιμετωπίζουν και μια από τις τρεις μορφές αποκλεισμού, που αποτελεί δείκτη του κοινωνικού αυτού φαινομένου- πληγής: κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές εισφορές, σοβαρή έλλειψη υλικών αγαθών (αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, θέρμανσης, κατανάλωσης πρωτεϊνών), πολύ χαμηλή απασχόληση (νοικοκυριά όπου οι ενήλικες χρησιμοποίησαν λιγότερο από το 20% του δυναμικού τους για εργασία).
Επίσης, στο σύνολο των χωρών της Ένωσης, ένας στους πέντε πολίτες απειλείται με υποβιβασμό του επιπέδου ζωής του κάτω από το όριο της φτώχειας, το 9% βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής υλικής ένδειας και το 10% ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.
Την ώρα που τα τραγικά αυτά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με το μαχαίρι που σχεδιάζεται να μπει στις δαπάνες της ευρωπαϊκής επισιτιστικής βοήθειας που προβλέπονται στον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ.
Το πρόγραμμα αυτό αμφισβητείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Βρετανία, που θεωρούν ότι η βοήθεια σε τρόφιμα για τα φτωχότερα στρώματα πρέπει να παραμείνει υπό την ευθύνη του κάθε κράτους.
*Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ για τους νεοαστέγους που είχε κάνει το news.gr