Τις οριακές και αντίρροπες ισορροπίες που επικρατούν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ, την Ελλάδα αλλά και την ίδια τη Γερμανία αποτύπωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο λόγο της προς τη γερμανική Βουλή κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα.
Όπως εξήγησε η Γερμανία και η Ευρωζώνη αποφάσισαν το πακέτο με βάσει την υπόσχεση της Ελλάδας ότι θα έμενε η χώρα μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για αντιφάσεις καθώς από τη μια πλευρά υποστήριζε ότι ήθελε να μείνει στην Ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά δεν δεχόταν τους όρους για αυτό. "Η αντίφαση που δημιούργησε όλες τις δυσκολίες" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτή "η αντίφαση συνάντησε 18 άλλες κυβερνήσεις, όλες δημοκρατικά εκλεγμένες", ρίχνοντας τα βέλη της στη ρητορική της ελληνικής πλευράς όλους αυτούς τους μήνες. Κατηγόρησε ακόμη την Αθήνα ότι "μονομερώς διέκοψε τις συζητήσεις" και πως "αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα, το δεύτερο πρόγραμμα περατώθηκε και αφαιρέθηκε η βάση για περαιτέρω βοήθεια". Αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι "το αποτέλεσμα ήτανε συντρίμμια και μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών της Ευρωζώνης καταστράφηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η αξιοπιστία και κατά συνέπεια η εμπιστοσύνη" είπε.
Τόνισε πάντως ότι "ακόμη και αν οι πολιτικές διαφωνίες ήταν έντονες εμείς θα προσπαθήσουμε η Ελλάδα να μείνει μέλος του ευρώ". "Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (...) Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη" είπε.
Εξηγώντας προς τους Γερμανούς βουλευτές (και σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των ανταρτών του ίδιου της του κόμματος που θέλουν να καταψηφίσουν το τρίτο ελληνικό πακέτο) είπε ότι "η Ευρώπη είναι μια κοινότητα δικαίου και ευθύνης και το κοινό νόμισμα, το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και σύνορα".
Εξήγησε πως το Grexit δεν ήταν επιλογή αφού αυτό θα ήταν παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Είπε όμως πως και η υποχώρηση στο θέμα του κουρέματος που ζητά η Ελλάδα θα ήταν παραβίαση των συνθηκών και για να γίνει αυτό θα πρέπει "να φτιάξουμε μια διαφορετική ένωση αδιαφορώντας κατά πόσον οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν το κούρεμα, αυτό θα ήταν το τέλος της συνθήκης δικαίου στην Ευρώπη, για αυτό δεν το κάναμε", είπε αλλά τόνισε πως δεν μπορούσε να αφεθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. "Να μην κάνουμε τίποτα και να επικρατήσει στην Ελλάδα χάος και βία αυτό όμως θα ήταν το τέλος της ευθύνης" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
"Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε", δήλωσε η Καγκελάριος κατά την σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM.
"Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία", κατέληξε και ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε.