“Αποστολή εξετελέσθη” για τη Γαλλία: Το Grexit αποφεύχθηκε. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζουν Γάλλοι αξιωματούχοι την παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, σχολιάζοντας πως ενώ η Γερμανία παραμένει ο μείζων εταίρος στην Ευρωζώνη, η περιπέτεια αυτή έδειξε πως η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί ένα αντίβαρο στο πώς προσδιορίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αν αποφευχθεί το Grexit, θα φανεί πως ο Ολάντ είναι ένας γεφυροποιός και βοήθησε να αποφευχθεί μια γεωπολιτική καταστροφή", δηλώνει στο Reuters ο Ρεμ Κόρτεβεγκ, ερευνητής στη δεξαμενή εγκεφάλων Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (CER) που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.
Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2012, ο Ολάντ εξέτασε το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας εξέγερσης των νότιων κρατών της ΕΕ εναντίον της χρηματοοικονομικής λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο. Όμως κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν ήταν προς το συμφέρον της Γαλλίας, όσον αφορά το κόστος δανεισμού της, να ταξινομηθεί στο πλευρό των εύθραυστων οικονομιών της "Μεσογειακής Λέσχης". Ενώ η επιλογή του αυτή απογοήτευσε πολλούς σοσιαλιστές συντρόφους του, ο Ολάντ διέκρινε γρήγορα φέτος πως η αντιπαράθεση στο θέμα της Ελλάδας προσέφερε την ευκαιρία για ένα νέο ηγετικό ρόλο.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε την εξουσία με τις εκλογές του Ιανουαρίου, μέσα σε μερικές ώρες το Παρίσι προσφέρθηκε να γίνει μια "γέφυρα" ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνησή του και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που ακολούθησε ήταν επίμονη διπλωματία για την οικοδόμηση συναίνεσης, χαρακτηριστική του Ολάντ, αποφοίτου της ENA, της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης που αποτελεί φυτώριο της γαλλικής ελίτ.
"Είπα στον Τσίπρα, 'δεν είναι εύκολο για την κα Μέρκελ'", αφηγήθηκε ο Ολάντ σε ιδιωτική συνομιλία στα τέλη Ιουνίου, επικαλούμενος την ανάγκη οποιαδήποτε συμφωνία να είναι πολιτικά ικανοποιητική για το Βερολίνο.
Την ώρα που άλλοι ηγέτες της ΕΕ εκνευρίζονταν με την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί τα αιτήματά τους, ο Ολάντ παρέμεινε πεπεισμένος πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας πραγματιστής που χρειαζόταν απλώς βοήθεια για να μάθει τη διαδικασία της εκπόνησης των συμφωνιών στις Βρυξέλλες.
"Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω", είπε τελικά τηλεφωνικά στον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, καθώς τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος έδειχναν μια αποφασιστική απόρριψη της λιτότητας που προωθούσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Ολάντ κάλεσε τον Τσίπρα να αποκαταστήσει γρήγορα τις σχέσεις του με τους ηγέτες της ΕΕ.
Η απομάκρυνση το επόμενο πρωί του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και ο νέος συμφιλιωτικός τόνος που επικράτησε στην Αθήνα βοήθησαν ώστε να στηθεί το σκηνικό για μια νέα προσπάθεια για επίτευξη συμβιβασμού.
Ενώ η Μέρκελ μπορούσε μόνο να αντιδράσει επιφυλακτικά, καθώς πιεζόταν όλο και περισσότερο από τους συντηρητικούς του κόμματός της να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της, ο Ολάντ ήξερε πως με τη σταθερή γραμμή του κατά του Grexit θα επιδαψίλευε επαίνους από τη γαλλική αριστερά.
Στη Γαλλία, η σημερινή συμφωνία σημαίνει πως ο Ολάντ έχει τουλάχιστον αποφύγει τον εξευτελισμό να παρακολουθήσει τις προσπάθειές του να πηγαίνουν χαμένες και μετά να πρέπει να υποστεί τη γελοιοποίηση από τον προκάτοχό του και πιθανό αντίπαλό του στις εκλογές του 2017 Νικολά Σαρκοζί, όπως επισημαίνει το Reuters σε ανάλυσή του.
Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Μέρκελ, και όχι ο Ολάντ, είναι αυτή που αποφασίζει στην Ευρώπη και περίπου οι μισοί εξ αυτών θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη. "Μην πέφτετε στην παγίδα να πιστεύετε πως οι Γάλλοι υποστηρίζουν μαζικά τους Έλληνες", δήλωσε ο Ζερόμ Φουρκέ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP. "Πολλοί θα καταλήξουν γρήγορα στο συμπέρασμα πως το μόνο που κάναμε είναι να κολλήσουμε άλλο ένα μπάλωμα στο τρυπημένο λάστιχο της Ελλάδας".