Η μεγάλη πλειοψηφία των 137.000 ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, των συρράξεων ή των διώξεων, με αποτέλεσμα η κρίση στη Μεσόγειο να συνιστά κυρίως μια προσφυγική κρίση, όπως συμπεραίνει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Το ένα τρίτο των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία και την Ελλάδα ήταν Σύροι, οι οποίοι σχεδόν παγκοσμίως εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα ή σε άλλες μορφές προστασίας. Η δεύτερη και η τρίτη συνηθέστερη χώρα προέλευσης είναι το Αφγανιστάν και η Ερυθραία αντίστοιχα, των οποίων οι υπήκοοι επίσης ως επί το πλείστον θεωρείται ότι εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 83% στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015 – 137.000 σε σύγκριση με τις 75.000 που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο το 2014. Ιστορικά, οι αφίξεις αυξάνονται σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως αναμένεται ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των θανάτων στη θάλασσα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο του 2015. Σε μια σειρά από συνεχόμενα ναυάγια, ένας πρωτοφανής αριθμός 1.308 προσφύγων και μεταναστών πνίγηκαν ή αγνοούνταν στη θάλασσα μέσα σε ένα μόνο μήνα (σε σύγκριση με 42 τον Απρίλιο του 2014).
«Καθώς η Ευρώπη συζητάει για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαστε σαφείς: η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης είναι πρόσφυγες και αναζητούν προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις», δήλωσε ο António Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.