Πιθανό συμβολικό δημοψήφισμα συμπαράστασης και στην Ιταλία

Κύκλοι της ιταλικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμούν ότι η όλη κατάσταση με την ελληνική κρίση «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».  Όπως υπενθυμίζεται, παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση είχε ταχθεί επανειλημμένα, τις περασμένες ημέρες, υπέρ μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα έπρεπε να βρεθεί στο πλαίσιο των δυο συνόδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες. Στη Ρώμη, πάντως, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά περιθώρια για εξεύρεση λύσης πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, δυνάμεις και κινήματα της ιταλικής αριστεράς προσανατολίζονται προς τη διοργάνωση συμβολικού δημοψηφίσματος σε πόλεις της Ιταλίας στις 5 Ιουλίου, προς στήριξη της πρωτοβουλίας και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο ιδρυτής και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εγκριθεί ή να απορριφθεί η πρόταση των πιστωτών, ανέφερε ότι "είχα κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά τον Α. Τσίπρα, αλλά έκανα λάθος. Αποδεικνύεται εξαιρετικός άνθρωπος και καταφέρνει να δώσει το λόγο στο λαό της Ελλάδας".

«Θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα με 1,2 δισεκ. ευρώ, αλλά δεν το κάνουν, όταν η ΕΚΤ δαπανά 1,3 δισεκ. ευρώ για την νέα της έδρα», επισημαίνει ο Μπέπε Γκρίλο.

Ο Γκρίλο έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια λαμπαδηφορίας υπέρ της νομιμότητας σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης όπου είναι έντονη η δράση της μαφίας.