Καλούν για εξηγήσεις τους πρέσβεις του Ισραήλ σε όλη την Ευρώπη

Τον πρέσβη του Ισραήλ στο Λονδίνο καλεί προς κατάθεση το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. “Ο Ισραηλινός πρέσβης στο Λονδίνο, Ντάνιελ Ταούμπ, έχει κλητευθεί επισήμως στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον αρμόδιο για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Άλιστερ Μπαρτ. Ο υπουργός θέλει να εκφράσει τις βαθύτατες ανησυχίες της Βρετανίας” ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Κλήτευση να δώσουν εξηγήσεις για τους εποικισμούς έχουν λάβει και οι πρέσβεις του Ισραήλ σε Σουηδία και Γαλλία. Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση διέψευσε σενάρια που ήθελαν το Παρίσι να ανακαλεί το Γάλλο πρέσβη από το Ισραήλ, λόγω της ανακοίνωσης για την ανέγερση νέων κατοικιών στα κατεχόμενα της Γάζας. “Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξουμε τη δυσαρέσκεια μας” αναφέρει εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters.

Η Μόσχα χαρακτήρισε σήμερα "παράνομα" τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, και κάλεσε το εβραϊκό κράτος "να επανεξετάσει" την απόφασή του αυτή.
"Οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι. Η Ρωσία και η διεθνής κοινότητα δεν τους αναγνωρίζουν", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η υλοποίηση των νέων αυτών σχεδίων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τους Παλαιστινίους. Η Ρωσία καλεί την ισραηλινή πλευρά να επανεξετάσει τα σχέδιά της αυτά", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι αντιπρόσωποι των 21 αραβικών κρατών καταδίκασαν τα ισραηλινά σχέδια.
Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου από την ισραηλινή κυβέρνηση να μη μπλοκάρει, όπως ανακοίνωσε χθες, τη μεταβίβαση στην Παλαιστινιακή Αρχή τα οφειλόμενα χρήματα από φόρους, τονίζοντας ότι αυτό "θα περιέπλεκε" την κοινωνικο-οικονομική και "δύσκολη" ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Γερμανία κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανέγερση νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, αλλά τόνισε ότι η επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα,του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Μέσα στη βδομάδα θα επισκεφτεί το Βερολίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, για προγραμματισμένη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.