Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προσωρινά στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης βαρέα όπλα για μια ταξιαρχία, ώστε να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Ταλίν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ.
"Θα σταθμεύσουμε προσωρινά στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης οπλισμό για μια ταξιαρχία, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό", δήλωσε ο Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως πρόκειται κυρίως για άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα για το πεζικό. Μια αμερικανική ταξιαρχία περιλαμβάνει περίπου 5.000 άνδρες.
"Η Εσθονία, καθώς και η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν υλικό αρκετό για τον εξοπλισμό από έναν λόχο έως μια ταξιαρχία", δήλωσε ο Κάρτερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέρος του υλικού θα εγκατασταθεί επίσης στη Γερμανία.
Βαριά αμερικανικά όπλα θα αναπτυχθούν έτσι για πρώτη φορά στις χώρες αυτές, οι οποίες έχουν ενταχθεί πλέον στο ΝΑΤΟ ενώ - πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου - ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι χώρες της Βαλτικής και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης διατυπώνουν έντονες ανησυχίες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τις μάχες στην Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές αμφισβητούν την εξουσία του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Το αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη βαρέων όπλων στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει τον θυμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ως απάντηση την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του με την ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον 40 νέων διηπειρωτικών πυραύλων.
Μετά το Ταλίν, ο Κάρτερ πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο, αύριο και μεθαύριο, των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, πριν από έναν σταθμό στη Γερμανία, την Παρασκευή, για να παρακολουθήσει στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες.