Βαθαίνει η κρίση μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της μαζική μετανάστευσης στη Μεσόγειο από τη Λιβύη, με την Ρώμη να απειλεί να εκδώσει προσωρινές βίζες στους μετανάστες για να μπορούν να εισέλθουν σε άλλες χώρες της ΕΕ , αν οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης δεν δεχτούν να μοιραστούν το βάρος, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Με αφορμή το τελευταίο σκηνικό - με εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες αποκλεισμένους σε συνοριακό πέρασμα της βόρειας Ιταλίας - ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών στην διακίνηση των μεταναστών μέσα στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι μετά την ανατροπή του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, το 2011, η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν με πλοιάρια στη νότια Ιταλία.
Η Ιταλία εκφράζει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια γιατί, όπως υποστηρίζει, οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αφήνοντας χώρες της νότιας Μεσογείου, όπως η ίδια και η Ελλάδα, να διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση χωρίς αποτελεσματική υποστήριξη.
Όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν, η ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση επιτρέπεται εντός των περισσότερων χωρών της ΕΕ, ααλλά η Γαλλία και η Ελβετία αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο σε εκατοντάδες μετανάστες που περιμένουν στα σύνορα με την Ιταλία. Έτσι, υποχρεώνουν εκατοντάδες από αυτούς να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Επίσης, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ήδη έχουν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή συστήματος ποσόστωσης, η Βρετανία και η Δανία έχουν εξαιρεθεί, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη, η Αυστρία και η Ουγγαρία απειλούν να κλείσουν τα σύνορά τους.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι εάν δεν βρεθεί κάποιου είδους συμφωνία για να μοιραστεί το βάρος, η κυβέρνηση του θα αρχίσει να εκδίδει προσωρινές βίζες για την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών, θα σταματήσει να δέχεται τα εκατοντάδες σκάφη από τη Λιβύη και θα αρνείται άδεια ελλιμενισμού στα ξένα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες.
Μάλιστα, ο Ρέντσι είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέβιντ Κάμερον κατά την επίσκεψή τους στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, η Γαλλία τουλάχιστον, δεν έχει καμία διάθεση να δεχτεί μετανάστες, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Ο Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί χορήγησης ασύλου και τόνισε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ιταλικό έδαφος.