Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι επιστολές του πρίγκηπα Καρόλου προς υπουργούς κατά τα έτη 2004 και 2005. Τις επιστολές μάλιστα ο βρετανικός Τύπος τις έχει βαφτίσει ως "επιστολές της μαύρης αράχνης" εξαιτίας του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκηπα Κάρολου.
Σε αυτές ο πρίγκιπας Κάρολος είχε υπογραμμίσει πως τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, παρά τον δεκαετή νομικό αγώνα της βρετανικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση τους, λόγω του ενδεχομένου να εγείρουν αμφιβολίες για την πολιτική ουδετερότητα του πιθανού διαδόχου του θρόνου.
Το σχόλιο για τις ένοπλες δυνάμεις είχε διατυπωθεί σε επιστολή του 66χρονου πρίγκιπα στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ το 2004. Περιέχεται στη μία από τις 27 επιστολές που συνέταξε και απέστειλε σε πρώην υπουργούς το 2004 και το 2005.
"Φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να φέρουν εις πέρας μια εξαιρετικά απαιτητική αποστολή (ιδιαιτέρως στο Ιράκ), χωρίς τους απαραίτητους πόρους", έγραψε ο πρίγκιπας Κάρολος σε επιστολή του στον Μπλερ.
Η εφημερίδα Guardian αρχικά είχε υποβάλει αίτημα για να αποκτήσει πρόσβαση στις επιστολές το 2005, αλλά οι κυβερνήσεις παρεμπόδισαν την αποκάλυψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση κατά τον δεκαετή νομικό αγώνα προκειμένου να αποτραπεί η δημοσιοποίηση των επιστολών ξόδεψε περίπου 400 χιλιάδες λίρες.
Σύμφωνα με το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας, η βασιλική οικογένεια οφείλει να παραμένει πολιτικά ουδέτερη και οι υπουργοί φοβούνται ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να βλάψει τον κληρονόμο του θρόνου.
Τον περασμένο Μάρτιο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη εντολή που είχε εκδώσει πρώην Γενικός Εισαγγελέας για να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση και έδωσε το ελεύθερο για τη δημοσιοποίηση των επιστολών.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απόφαση "απογοητευτική".