Το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε το βράδυ της Πέμπτης νόμο για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της πρώην κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να δει τον φάκελό του.
Αμείλικτος μοχλός του κομμουνιστικού καθεστώτος, η μυστική αστυνομία Sigurimi ήλεγχε τους Αλβανούς για περισσότερα από σαράντα πέντε χρόνια, μεταξύ 1944 και 1990.
Ο νόμος αυτός επιτρέπει στους πολίτες που εκδιώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, στους πρώην συνεργάτες του καθεστώτος, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Sigurimi.
Πενταμελής επιτροπή θα αναλάβει να εξετάσει τους φακέλους και να τους θέσει στη διάθεση των ενδιαφερόμενων. Η επιτροπή αυτή θα εκδίδει επίσης "πιστοποιητικά μη-συνεργασίας" με το κομμουνιστικό καθεστώς για τους Αλβανούς που πιθανόν να διεκδικήσουν αξιώματα στους κόλπους της κυβέρνησης ή είναι υποψήφιοι στις εκλογές.
Ο νόμος ορίζει επίσης ότι τα πρώην μέλη της Sigurimi θα αποκλείονται μελλοντικά από τη δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, ο νόμος δεν προβλέπει παρόμοιο μέτρο για τα άτομα που συνεργάστηκαν με τη μυστική αστυνομία μεταξύ 1944 και 1990. Ένας νόμος για την κάθαρση που είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2008, είχε απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο και είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με ειδικούς, μεγάλο μέρος των αρχείων της μυστικής αστυνομίας καταστράφηκε την περίοδο 1991-1992, όταν την εξουσία είχαν ακόμη οι κομμουνιστές. Η καταστροφή των αρχείων φέρεται να συνεχίστηκε το 1997, όταν στην Αλβανία σοβούσε ένοπλη εξέγερση.
Περισσότεροι από 100.000 Αλβανοί εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 1944 έως το 1990.