Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και γι' αυτό δεν αποστέλλει πρέσβη στην Πρίστινα.
Ο Τσέχος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί, σήμερα, ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Τσεχία, διευκρίνισε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν αναγνωρίζει ανεξάρτητο Κόσοβο και ότι το αποδεικνύει με το γεγονός ότι ποτέ δεν όρισε πρέσβη της Τσεχίας στην Πρίστινα.
Σε επισήμανση της "Βέτσερνιε Νόβοστι" ότι έχει διατυπώσει στο παρελθόν τη θέση, ότι "το Κόσοβο κυβερνά καθεστώς μαφίας που χρηματοδοτείται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών" ο κ. Ζέμαν είπε ότι "πολλές φορές έχει πει δημόσια ότι ο Χασίμ Θάτσι είναι εγκληματίας πολέμου".
Απαντώντας στην ερώτηση, αν η ΕΕ ακολουθεί πολιτική αρχών έναντι της Σερβίας, ο πρόεδρος της Τσεχίας ανέφερε:
"Όλα εξαρτώνται από αυτά που θα συμφωνήσουν η Σερβία και το Κόσοβο. Κατά την άποψή μου οποιαδήποτε ανάμειξη από οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγική, λάθος".
Ο κ. Ζέμαν σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητος όρος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, και η Κύπρος δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο" ανέφερε.
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι η Σερβία θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. "Ειλικρινά το ελπίζω" πρόσθεσε.
"Οι Σέρβοι μας στήριξαν το 1934 και το 1944, μετά τη σοβιετική επίθεση στη χώρα μας. Είμαστε υπόχρεοι σε σας και πρέπει να σας επιστρέψουμε το χρέος. Η φιλία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους γι αυτό" υπογράμμισε ο κ. Ζέμαν.
Ο πρόεδρος της Τσεχίας εκτίμησε ότι το προηγούμενο του Κοσόβου άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας" και άρχισε μία επικίνδυνη διαδικασία επαναχάραξης συνόρων και αλλαγής εδαφικής ακεραιότητας σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι δεν είναι καλή λύση οι κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο κ. Ζέμαν, στη συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα, εξέφρασε αντίθετες θέσεις με την πολιτική της τσεχικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσόβου, της Ρωσίας και της ΕΕ και τόνισε ότι είναι ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης, στις 9 Μαΐου, στη Μόσχα.
"Πρέπει να δείξουμε το σεβασμό μας προς τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Καταλαβαίνω τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών που δεν απελευθερώθηκαν από την πλευρά του σοβιετικού στρατού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχοσλοβακίας απελευθερώθηκε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν" σημείωσε.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν είναι πρακτικά αδύνατον να έχει μία χώρα φιλικές σχέσεις και με τη Ρωσία και με τη Δύση και να διαφυλάσσει την εθνική ταυτότητα και κυριαρχία της, ο κ. Ζέμαν δήλωσε ότι "όποιος είναι επιτυχημένος στην πολιτική έχει πολλούς φίλους και όποιος είναι αποτυχημένος έχει πολλούς εχθρούς".
Αναφερόμενος στο βομβαρδισμό της Σερβίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αν αποτέλεσε προηγούμενο για το άνοιγμα της πόρτας για παρόμοιες επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης.
"Όλες ήταν μονομερείς ενέργειες, χωρίς την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μία λέξη καταστροφικές.
Είναι τρία διδάγματα, με τη Σερβία τέσσερα, τα οποία πρέπει να μας μάθουν ότι πρέπει να αναλαμβάνονται δράσεις που θα είναι υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επειδή όλα τα μόνιμα μέλη του έχουν κοινό εχθρό - την ισλαμική τρομοκρατία.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έχει ζητήσει επανειλημμένα υπεράσπιση της Ευρώπης από τον εξισλαμισμό, ο πρόεδρος της Τσεχίας τόνισε ότι είναι μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα, η οποία -μεταξύ άλλων- αποκλείει το ήμισυ του πληθυσμού από τον δημόσιο βίο, τις γυναίκες.
Ερωτηθείς πώς βλέπει το μέλλον της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του σκανδιναβικού μοντέλου. "Αν με ρωτάτε, αν πρέπει να πάμε προς την Ανατολή ή τη Δύση, η απάντησή μου είναι πρέπει να πάμε προς το βορρά, προς το σκανδιναβικό μοντέλο οργανωμένου σοσιαλιστικού κράτους" τόνισε.
Ο κ. Ζέμαν ανέφερε ότι είναι υποστηρικτής της εισαγωγής του ευρώ στην Τσεχία, επειδή αυτό θα δημιουργήσει σταθερότερο και πιο αξιόπιστο κλίμα για τις επιχειρήσεις και θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τους ξένους επενδυτές.
"Η πραγματική έξοδος από την κρίση είναι οι επενδύσεις, οι δημόσιες επενδύσεις σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές είναι καλύτερη λύση, όχι η εξοικονόμηση πόρων" υπογράμμισε.