Δικαστήριο αθωώνει την US Continental για τη συντριβή του γαλλικού Concorde

Γαλλικό εφετείο απάλλαξε την αμερικανική αεροπορική εταιρεία US Continental από τις κατηγορίες για πρόκληση της συντριβής ενός αεροσκάφους τύπου Concorde της Air France, τον Ιούλιο του 2010, κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλ ντε Γκολ.

Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια αφότου ένα άλλο γαλλικόδιαστήριο είχε επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία και την είχε κρίνει ποινικά υπεύθυνη για το δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 113 άνθρωποι.

Ερευνητές είχαν πει ότι ένα κομμάτι μετάλλου που έπεσε από το αεροσκάφος της Continental προκάλεσε τη συντριβή του Concorde.

Η Continental προσέφυγε σε εφετείο.

Το αεροσκάφος της Air France τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλ ντε Γκολ και προσέκρουσε σε παρακείμενα κτίρια σκοτώνοντας 109 επιβαίνοντες και τέσσερις εργαζόμενους σε ξενοδοχείο.

Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Γερμανοί τουρίστες με προορισμό τη Νέα Υόρκη προκειμένου να ξεκινήσουν κρουαζιέρα στην Καραϊβική.

Το 2010 ένα γαλλικόδκαστήριο έκρινε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από ένα κομμάτι τιτανίου που έπεσε από το αμερικανικό αεροσκάφος.

Η εταρεία Continental δέχθηκε πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ και διατάχθηκε να πληρώσει στο ευρωπαϊκό νόμισμα τις ζημιές στην Air France.

Όμως η απόφαση της Πέμπτης ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση και αθωώνει την Continental.

Η αμερικανική εταιρεία έχει επανειλλημένα δηλώσει πως το γαλλικό Concorde έπιασε φωτιά προτού χτυπήσει το κομμάτι τιτανίου και ότι αντιμετωπίστηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος για να προστατευτεί η αεροπορική βιομηχανία της Γαλλίας.