Η Χάγη δικαιώνει τον πρώην Κοσοβάρο πρωθυπουργό και αρχηγό του UCK

Αθώωση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κέρδισε, για δεύτερη φορά, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και πρώην πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι.

Το δικαστικό συμβούλιο έδωσε εντολή για την άμεση αποφυλάκιση του Χαραντινάι και των δύο συγκατηγορουμένων του, Ιντρίζ Μπαλιάι και Λιάχιγια Μπραχιμάι, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων από το Κόσοβο, στη διάρκεια του πολέμου 1998-99.

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Χαραντινάι και δύο συγκατηγορούμενοι του συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο και κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες των βασανιστηρίων και της εξόντωσης κρατουμένων στο στρατόπεδο Γιαμπλάνιτσα.

Ο Χαραντινάι είχε δικαστεί για πρώτη φορά από το διεθνές δικαστήριο το 2008, οπότε και είχε αθωωθεί. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα εφετείο έκρινε ότι μάρτυρες κατηγορίας είχαν υποστεί εκφοβισμό στη διάρκεια της πρώτης δίκης και ζήτησε μερική επανάληψη της διαδικασίας.

Η απόφαση έφερε ενθουσιασμό στην Πρίστινα αλλά οργή στη Σερβία.

“Αυτό το πόρισμα είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου πολέμησε έναν δίκαιο πόλεμο για την ελευθερία και ποτέ δεν διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορηθήκαμε αδίκως”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, επίσης πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Σερβίας, με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς να ισχυρίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία “δημιουργήθηκε για να δικάσει το σερβικό λαό”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου καθιστά δυσκολότερη τη συμφιλίωση στην περιοχή και “ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των Σέρβων”.

 

Το ΚΚΕ για την αθώωση του αρχηγού του UCK

"Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον διοικητή του UCK Ρ. Χαραντινάι, γιατί δεν βρήκε, όπως λέει, επαρκή στοιχεία για τις δολοφονίες- προβοκάτσιες, για το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών κλπ. Η έκπληξη θα ήταν αυτό το διορισμένο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δικαστήριο, να έβλεπε τα κραυγαλέα εγκλήματα και να έβγαζε καταδικαστική απόφαση. Αυτά είναι τα όργανα τα οποία οι υποστηρικτές του καπιταλισμού τα παρουσιάζουν ως ανεξάρτητα και δίκαια."