Πολλές χιλιάδες νεαροί Εβραίοι από το Ισραήλ και άλλες χώρες, συνοδευόμενοι από νεαρούς Πολωνούς, συμμετείχαν σήμερα στην ετήσια Πορεία των Επιζώντων προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία, όπου ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από τους ναζί.
“Μην πιστεύετε στη μαγική συνταγή του 'ποτέ ξανά', έχει ήδη ξανασυμβεί. Σκεφτείτε τη Βοσνία, το Σουδάν, τη Ρουάντα. Με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικούς λαούς, όμως έχει συμβεί”, δήλωσε ο Ζίγκμουντ Ρόλατ, επιζών του Ολοκαυτώματος στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στην 24η Πορεία. “Το Σόα (Ολοκαύτωμα) παραμένει μοναδικό με την έννοια ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενο. Όλες οι γενοκτονίες είναι τραγικές με τον τρόπο τους και η διατήρηση της μνήμης είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγουμε να επαναληφθούν”, πρόσθεσε.
Όπως κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες στην πορεία πέρασαν υπό τον ήχο του σόφαρ, του πνευστού μουσικού οργάνου που χρησιμοποιούν οι Εβραίοι στις τελετές τους, την πύλη του Άουσβιτς με την επιγραφή “Η εργασία απελευθερώνει”. Στη συνέχεια διέσχισαν πεζή τον δρόμο από το Άουσβιτς προς το Μπιρκενάου, το κύριο μέρος εξόντωσης των Εβραίων, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά, για να παραστούν στην τελετή μνήμης.
“Μεγάλωσα διαβάζοντας για αυτό το μέρος, μαθαίνοντας για αυτό το μέρος, όμως τίποτε δεν σε προετοιμάζει για την πραγματικότητα εδώ. Είναι το κέντρο του απόλυτου κακού”, δήλωσε ο 36χρονος Ντάνιελ Σόλομον που ήρθε από το Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον Ιβάν Γκαμπόρ, 82 ετών και επιζώντα του Ολοκαυτώματος με καταγωγή από την Ουγγαρία, οι νεαροί που ήρθαν σήμερα στο Άουσβιτς “δεν κατανοούν ακόμη τι είναι αυτό το μέρος, όμως θα το καταλάβουν με τον καιρό. Θα επιστρέψουν σπίτι τους, θα έχουν χρόνο να σκεφτούν και τότε θα καταλάβουν πολύ καλύτερα το μέρος αυτό”.
Από το 1940 και ως τις αρχές του 1945 η ναζιστική Γερμανία εξόντωσε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο Εβραίους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο στρατόπεδο αυτό, που κατασκευάστηκε στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Οσβιέτσιμ, βρήκαν επίσης τον θάνατο περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες.
Οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό τον Ιανουάριο του 1945.