Κάθε χρόνο 270.000 νέα κρούσματα καρκίνου λόγω τσιγάρου

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: κάθε χρόνο 270.000 άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο λόγω του τσιγάρου. Και μάλιστα ο αριθμός αυτός αφορά μόνο την Ευρώπη.

Η ευθύνη του τσιγάρου στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Μεταξύ των καρκίνων αυτών είναι, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως.

Νέα μεγάλη μελέτη που έγινε από Σκανδιναβούς επιστήμονες σε δείγμα 440.000 ανθρώπων από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει την άμεση σύνδεση του τσιγάρου με τη θανατηφόρα νόσο. Τα πορίσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο  Journal of Clinical Oncology, άρχισε να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στην μελέτη, από το 1992 έως και το 2000. Κανένας έως τότε δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μετά από κατά μέσο όρο 8 χρόνια παρακολούθησης, η ομάδα βρήκε ότι 14.563 άνθρωποι που είχαν εκτεθεί στον καπνό, ανέπτυξαν ένα τύπο καρκίνου ο οποίος προκαλείται πλήρως ή εν μέρει από το κάπνισμα. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν μαθηματικά ισοδύναμο με 270 διαγνώσεις σε κάθε 100.000 άτομα.

Σε σχεδόν 4.500 άτομα διαγνώσθηκε καρκίνος του παχέος εντέρου, σε περίπου 3.000 καρκίνος του πνεύμονα και σε 1.850 καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά στη μελέτη, ήταν ο καρκίνος του στομάχου, του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, των νεφρών, του παγκρέατος και μια μορφή λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη για ορισμένους τύπους καρκίνων, όπως του πνεύμονα και του λάρυγγα, η συντριπτική πλειοψηφία - πάνω από το 80% - προκλήθηκε από το κάπνισμα. Μικρότερο ήταν το ποσοστό για τον καρκίνο στα νεφρά 8% και στο πάγκρεας 13%

Στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο που προκαλεί το κάπνισμα, έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα ποσοστά καρκίνου στην Κίνα και την Ινδία αυξάνονται.