Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η δίκη για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει σημειωθεί ποτέ σε ορυχείο της Τουρκίας, αυτήν στη Σόμα, όπου σκοτώθηκαν 301 άνθρωποι, προκειμένου να είναι παρόντες στο δικαστήριο όλοι οι κατηγορούμενοι που απουσίαζαν σήμερα.
Η πολυαναμενόμενη δίκη ξεκίνησε το πρωί σήμερα στην πόλη Ακχισάρ, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Σόμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν με τον εντονότερο τρόπο το γεγονός ότι οκτώ από τους υπευθύνους της εταιρείας Soma Kömür δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο γιατί οι αρχές εξέφραζαν φόβους για την ασφάλειά τους. Οι δικαστές αποφάσισαν τελικά ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακή της Σμύρνης, θα πρέπει να μεταφερθούν στο δικαστήριο ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν τη δική τους θέση, όπως άλλωστε το ζητούσαν επιτακτικά οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.
“Δεν ήταν ατύχημα, ήταν φόνος”, ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό το οποίο κρατούσαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο δικαστήριο. Οι συγγενείς των θυμάτων φορούσαν κράνη ανθρακωρύχων, που είχαν βάψει μαύρα, και κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των εργατών που έχασαν την ζωή τους αφού εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακα που είχε διαρρεύσει στο ορυχείο μετά την φωτιά που είχε ξεσπάσει.
Πολλές γυναίκες ξέσπασαν σε λυγμούς και κατέρρευσαν. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές μπήκαν στο δικαστήριο.
“Ο αδελφός μου πέθανε στη Σόμα, έχασα 301 αδέλφια σε αυτό το ορυχείο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των συγγενών, ο Μουράτ Αϊμπάκ.
“Θέλω όλοι εκείνοι που ευθύνονται, όλοι εκείνοι που έδωσαν τις εντολές, όλοι εκείνοι που μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες να τιμωρηθούν για τα λάθη τους”, προσέθεσε ο Αϊμπάκ, ένας πρώην ανθρακωρύχος.
Εκτός από τα οκτώ στελέχη της εταιρείας, άλλοι 37 άνθρωποι, κυρίως τεχνικοί, μηχανικοί της εταιρείας και υπάλληλοι του υπουργείου Ενέργειας, αρμόδιοι για τον έλεγχο των ορυχείων, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η τραγωδία σημειώθηκε στις 13 Μαΐου 2014, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μια από τις σήραγγες του ανθρακωρυχείου, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν σε αυτό περίπου 800 ανθρακωρύχοι, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων.