Πιέσεις στους πιλότους να προσγειώσουν το μοιραίο αεροπλάνο του Καζίνσκι

Οι πιλότοι του προεδρικού αεροσκάφους που συνετρίβη το 2010 στο Σμολένσκ της Ρωσίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 96 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι, είχαν δεχτεί πιέσεις από το Πολωνούς αξιωματούχους που βρίσκονταν μέσα στο πιλοτήριο ώστε να το προσγειώσουν παρά την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην Πολωνία, κυρίως εντός του συντηρητικού κόμματος PiS του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, του δίδυμου αδελφού του Λεχ Καζίνσκι.

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο RMF FM, μετέδωσε σήμερα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των συνομιλιών που κατέγραψε ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του. Το πλήρωμα φέρεται να ζήτησε πολλές φορές από όσους ήταν παρόντες στο πιλοτήριο να κάνουν ησυχία ή να φύγουν και οι συνομιλίες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί έπιναν μπίρες. Ακούγεται μάλιστα κάποιος που βρισκόταν μέσα ή κοντά στο πιλοτήριο να ρωτάει έναν άλλο "Τι είναι αυτό;" και ο συνομιλητής του απαντά "Μπίρα, εσύ δεν πίνεις;". Δύο λεπτά αργότερα μια αεροσυνοδός ρωτάει έναν από τους επιβαίνοντες αν θα πιει κάτι κι εκείνος απαντά εμφατικά "Ναι". Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι το πλήρωμα είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Μέσα στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά και μέχρι την πτώση του αεροπλάνου βρισκόταν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας, πτέραρχος Αντρέι Μπλάσικ. "Το γεγονός είναι ότι πρέπει να το κάνουμε (να προσπαθήσουμε να προσγειωθούμε) μέχρι τέλους", φέρεται να είπε ο πτέραρχος έξι λεπτά πριν από τη συντριβή, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει δέκα λεπτά νωρίτερα ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών. "Προχώρα, έχεις αρκετό χώρο!" πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κυβερνήτη, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση 300 μέτρων από το έδαφος. Η φράση αυτή φέρεται ότι ειπώθηκε ως προτροπή για να επιχειρήσει την προσγείωση.

Οι πιλότοι προσπάθησαν μάταια, κατά τα τελευταία λεπτά της πτήσης, να πείσουν τους παρείσακτους να φύγουν από το πιλοτήριο. Σύμφωνα πάντα με την καταγραφή αυτή, ανησυχούσαν για την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στο αεροδρόμιο και είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Πολωνία ή να προσπαθήσουν να φτάσουν σε κάποιο άλλο ρωσικό αεροδρόμιο

Από τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους σκοτώθηκαν 96 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο Καζίνσκι, η σύζυγός του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού και άλλοι αξιωματούχοι.

Ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής δικαιοσύνης, που διενεργεί μέχρι και σήμερα έρευνα για την αεροπορική τραγωδία, είπε πάντως ότι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο είναι ανακριβές σε πολλά σημεία, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο σε ποια ακριβώς. Ο ταγματάρχης Μάρτσιν Μάξιαν πρόσθεσε ότι από τις έρευνες που έχουν ήδη διενεργηθεί συμπεραίνεται πως ούτε τα μέλη του πληρώματος ούτε οι άνθρωποι που φέρονται ότι μιλούν στο κείμενο αυτό ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ την ώρα της συντριβής.

Την περασμένη εβδομάδα οι στρατιωτικοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι υπεύθυνοι για το δυστύχημα θεωρούνται οι πιλότοι ενώ έχουν ασκήσει δίωξη και σε δύο Ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας γιατί θεωρούν ότι συνέβαλαν στη συντριβή του Τουπόλεφ-154.

Οι Πολωνοί αξιωματούχοι σκόπευαν να πάνε στο Κάτιν, κοντά στο Σμολένσκ, προκειμένου να παραστούν στις τελετές για τα 70 χρόνια από τη σφαγή των αιχμάλωτων Πολωνών αξιωματικών από τη σοβιετική μυστική αστυνομία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ