Σε διαδήλωση στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας κατεβαίνει σήμερα το απόγευμα το κεντροαριστερό συνδικάτο Fiom -Cgil, το οποίο εκπροσωπεί τους εργάτες των βιομηχανιών του μετάλλου.
Ο γραμματέας του, Μαουρίτσιο Λαντίνι, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας "κοινωνικής συμμαχίας" η οποία θα πρέπει να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να καταστήσει σαφές ότι "τα έσοδα και δικαιώματα των πολιτών που ζουν χάρη στην δουλειά τους δεν μπορούν διαρκώς να συρρικνώνονται, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι".
"Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν και πάλι, σήμερα, διότι θέλουν να δείξουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες. Πρέπει να εγκριθεί άμεσα ένα νέο σχέδιο για την τόνωση της απασχόλησης", τόνισε και η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο.
Στη σημερινή πορεία, η οποία θα ολοκληρωθεί στην Πλατεία του Λαού (Piazza del Popolo) πρόκειται να λάβουν μέρος εργάτες από τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri, αλλά και από τα χαλυβουργεία του Τέρνι, τα οποία ανήκουν στον γερμανικό όμιλο ThyssenKrupp. Πρόσφατα, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση, απετράπη μεγάλη μείωση του προσωπικού τους, που είχε προγραμματίσει η εργοδοσία.
Το "παρών", στην κινητοποίηση της Fiom- Cgil πρόκειται να δώσει και το ιταλικό κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, βουλευτές και γερουσιαστές της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και το ιταλικό ψηφοδέλτιο "η 'Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα", το οποίο έχει εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές. Aπό τους κεντρικούς ομιλητές, με αναφορά στον κεντρικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, θα είναι και ο γνωστός συνταγματολόγος Στέφανο Ροντοτά.
Ο επικεφαλής της Fiom, Μαουρίτσιο Λαντίνι, θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι είναι επιζήμια και, με στόχο την κατάργησή της, δεν αποκλείει την προσφυγή σε ακυρωτικό δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ μιας πιο δυναμικής καταπολέμησης της μαφίας και της φοροδιαφυγής.