Διαμάχη για την ηγεσία και αποσχιστική κίνηση στη Γαλλική δεξιά

Κλυδωνισμένη από τη διαμάχη ανάμεσα στους Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Φρανσουά Κοπέ για την ηγεσία του κόμματος "Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα" (UMP), είναι η δεξιά στη Γαλλία, με το Φιγιόν να μη δίνει τέλος στην ένταση.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο οποίος ηττήθηκε στην πρόσφατη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση με τον Κοπέ, προχωρά σε μια αποσχιστική κίνηση εξακολουθώντας να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Ο Φιγιόν σχηματίζει δική του κοινοβουλευτική πτέρυγα, στην οποία πιστεύεται ότι θα προσχωρήσουν τουλάχιστον 60 από τους 183 βουλευτές του κόμματος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα διαλύσει την ομάδα αυτή εφόσον ανακοινωθεί νέα ψηφοφορία για την ηγεσία του UMP.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή προσφυγών του UMP επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά τη νίκη τουΖαν-Φρανσουά Κοπέ στη ψηφοφορία της 18ης Νοεμβρίου.

"Μάχομαι για τις αρχές. Κανείς σήμερα δεν είναι ουσιαστικά ηγέτης του UMP. Δεν είμαστε ηττημένοι ούτε μουγγοί. Στεκόμαστε στα πόδια μας", είπε ο Φιγιόν.

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, απορρίπτει τη λύση της νέας ψηφοφορίας. Σε συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, είπε: "Έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Υπήρξε μία ψηφοφορία και υπάρχει ένα αποτέλεσμα που έχει επιβεβαιωθεί δύο φορές. Πρέπει τώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον".