Το υπό ίδρυση ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο δεν θα ερευνήσει υποθέσεις δολοφονιών μελών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου που διαπράχθηκαν μετά τον πόλεμο του 1998-1999, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι.
Το δικαστήριο θα ασχοληθεί μόνο με τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πρώην μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", που διατυπώνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, είπε ο κ. Κούτσι.
"Για τα υπόλοιπα ζητήματα, τα δικαστήρια του Κοσόβου θα συνεχίσουν το έργο τους" ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα είχε εκφράσει, τον περασμένο μήνα, την ελπίδα το νέο δικαστήριο να ερευνήσει και τις δολοφονίες στελεχών του κόμματός του.
Ο κ. Κούτσι, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει τις αλλαγές στη νομοθεσία για την ίδρυση του νέου ειδικού δικαστηρίου, είπε ότι την ευθύνη για την αποτυχία διερεύνησης των καταγγελιών για τις πολιτικές δολοφονίες έχουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) και η αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex).
"Αν κάποιοι απέτυχαν να διαλευκάνουν τις υποθέσεις αυτές, είναι εκείνοι που δεν μας επέτρεψαν να αγγίξουμε τις υποθέσεις" τόνισε, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.
Ο κ. Κούτσι διευκρίνισε ακόμη ότι οι δικαστές του ειδικού δικαστηρίου θα ορισθούν από τον επικεφαλής της Eulex.
Στην έκθεση της ειδικής ομάδας ερευνών της Eulex που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο αναφέρεται ότι μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" ενδέχεται να διωχθούν ποινικά για διεξαγωγή "εκστρατείας διωγμού" σε βάρος Σέρβων, Ρομά και Αλβανών του Κοσόβου, που θεωρήθηκαν συνεργάτες του σερβικού καθεστώτος και για εγκλήματα, όπως δολοφονίες, απαγωγές, παράνομη κράτηση και παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.
Το νέο δικαστήριο, τμήμα του οποίου θα λειτουργήσει στην Ολλανδία, επρόκειτο να ξεκινήσει το έργο του τον περασμένο μήνα, αλλά υπήρξε καθυστέρηση, λόγω της πολιτικής διαμάχης και της εξάμηνης στασιμότητας στη συγκρότηση θεσμών στην Πρίστινα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2014.
Οι υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί το ειδικό δικαστήριο δεν θα ανατεθούν σε δικαστές Αλβανούς του Κοσόβου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ζέρι" της Πρίστινας, επικαλούμενη σχέδιο εγγράφου για τη λειτουργία του δικαστηρίου που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα δύο ειδικά τμήματα του δικαστηρίου και της εισαγγελίας θα λειτουργούν στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος του Κοσόβου, αλλά οι "ευαίσθητες" υποθέσεις θα εκδικάζονται εκτός Κοσόβου, δηλαδή στην Ολλανδία, τονίζεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι το ειδικό δικαστήριο αρχικά θα έχει τετραετή θητεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου, ο οποίος ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Νομοθετικού Έργου της Βουλής για το ειδικό δικαστήριο, είπε το έγγραφο της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί από την πλευρά του Κοσόβου.
Η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε τον Απρίλιο του 2014 σχέδιο νόμου για την επικύρωση διεθνούς συμφωνίας, με την οποία προβλέπεται η ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου.