Την πρώτη σύγκρουση διαφορετικών μεταξύ τους σωματιδίων, πραγματοποίησαν επιστήμονες στο CERN με στόχο να μελετήσουν τη «σούπα» υποατομικών σωματιδίων που επικρατούσε μετά την πρωταρχική «Μεγάλη Έκρηξη» πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι δοκιμαστικές συγκρούσεις διαφορετικών σωματιδίων που πραγματοποιήθηκαν στο μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN και μελετώνται από τον ανιχνευτή ALICE, αφορούσαν σε πρωτόνια υδρογόνου και πολύ βαρύτερων πυρήνων (ιόντων) μολύβδου.
Μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις αφορούσαν μόνο σωματίδια ίδιας μορφής, με ταχύτητα παραπλήσια αυτή του φωτός. «Είτε συγκρούαμε πρωτόνια υδρογόνου μεταξύ τους, είτε πρωτόνια μολύβδου, ήταν σαν να χτυπούσαμε πορτοκάλια με πορτοκάλια. Τώρα είναι σαν να συγκρούουμε μήλα με πορτοκάλια. Πρόκειται για διαφορετικό παιγνίδι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας επιστήμονας του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου. Για να καταστούν εφικτές οι πειραματικές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών και όχι ίδιων σωματιδίων, έπρεπε να ξεπεραστούν πρώτα μια σειρά από σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, για παράδειγμα το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση οι συγκρούσεις των δύο αντίθετων ακτίνων είναι πλέον ασυμμετρικές από άποψη ενέργειας.
Εκπρόσωπος του CERN, δήλωσε ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς πρόβλημα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τις συγκρούσεις αυτές, θα ρίξουν περισσότερο φως στο ιδιαίτερα καυτό πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων που επικρατούσε λίγο μετά την «Μεγάλη Έκρηξη». Οι έρευνες αυτές εξελίσσονται παράλληλα με άλλες, όπως αυτή για την εύρεση του μποζονίου του Χιγκς (που ουσιαστικά ευοδώθηκε στις αρχές Ιουλίου) και εντάσσονται στο πλαίσιο αναζήτησης μιας «νέας φυσικής» για τον 21ό αιώνα.