H Γερμανία στέλνει αστυνομικούς στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας

Οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 20 αστυνομικούς άμεσα στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας για να ελεγχθεί η ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσώπων που επιδιώκουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στη Γερμανία, όπου η επιδοματική πολιτική θεωρείται ιδιαίτερα γενναιόδωρη.

Στην ΕΕ καταγράφεται μεγάλη άνοδος του αριθμού των πολιτών του Κοσόβου που μεταναστεύουν παράτυπα στις χώρες μέλη, ειδικά μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που τους επιτρέπει πλέον να φθάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα μέσω Σερβίας. Περίπου 10.000 Κοσοβάροι αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ουγγαρία σε μόλις έναν μήνα φέτος, πολλοί εξ αυτών διότι προσπαθούν να σωθούν από τη φτώχεια και την ανεργία.

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που αποκτά όλο και πιο βαρύνουσα σημασία στην πολιτική σκηνή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να ανησυχεί για το κόστος αλλά και να επηρεάζεται από τη ρητορική σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των Γερμανών.

«Για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο Κόσοβο και στην περιοχή και να διασφαλιστεί... η προστασία και η αποδοχή από των πληθυσμό όσων υφίστανται πολιτικές διώξεις... λάβαμε μια σειρά μέτρων», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας σε μια ανακοίνωσή του.

Ένα από τα μέτρα αυτά προβλέπει την αποστολή 20 Γερμανών αστυνομικών στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας άμεσα για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ελέγχου της μετανάστευσης, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η υπηρεσία ελέγχου συνόρων της ΕΕ, η FRONTEX, θα ενισχυθεί επίσης εκεί, ενώ η Γερμανία θα υποστηρίξει κι άλλα μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα δοθεί προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου από πολίτες του Κοσόβου, που θα παίρνουν πλέον απάντηση μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για να καταστεί σαφές πως η Γερμανία δεν είναι μια χώρα όπου μπορεί να λάβει κανείς πολιτικό άσυλο εύκολα.

Οι γερμανικές αρχές απέρριψαν σχεδόν το 99% των αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου από το Κόσοβο πέρυσι, ενώ τον Ιανουάριο φέτος το ποσοστό των εγκρίσεων ήταν ακόμη χαμηλότερο, μειούμενο στο 0,3%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Για να λάβουν άσυλο οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν με διωγμό στη χώρα τους.

Ο αριθμός των μεταναστών από το Κόσοβο στη Γερμανία αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 86%, τον Ιανουάριο φθάνοντας τους 3.630, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ακόμη, το υπουργείο Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό σε μια αλλαγή του νόμου, που θα καθιστούσε πιο εύκολη την απέλαση προσώπων από το Κόσοβο που ζητούν άσυλο, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι αυτή η προτεραιότητά του σήμερα.