Αύξηση των εγκλημάτων μίσους στη Βουλγαρία διαπίστωσε η Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνσκι και ενημέρωσε για την κατάσταση τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία, σε σχετική έκθεσή της, αναφέρει ότι τα εγκλήματα μίσους δεν διερευνώνται επαρκώς στη βαλκανική αυτή χώρα.
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται λόγος για νομοθετικά κενά στο ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν και η βουλγαρική νομοθεσία προβλέπει τη δίωξη τέτοιου είδους εγκλημάτων μίσους, που συνήθως σχετίζονται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, εντούτοις οι αρχές δεν τα αναγνωρίζουν συνήθως.
Η Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι, ήδη από τα τέλη του 2013 είχε ενημερώσει τη Διεθνή Αμνηστία για αύξηση των επιθέσεων εναντίον προσφύγων.
Μάλιστα, οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν περί τις 80 περιπτώσεις που αφορούν εγκλήματα εναντίον εθνικών μειονοτήτων, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία.
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά εγκλημάτων μίσους. Ένα από αυτά αφορά τον Μετίν, έναν Βούλγαρο πολίτη τουρκικής καταγωγής, ο οποίος -όπως αναφέρεται- έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από μια ομάδα "σκίνχεντς", ντυμένων στα μαύρα.
Τον ξυλοκόπησαν έξω από μια πολυκατοικία, όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες, με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα και να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες νοσηλείας ώστε να επανέλθει.
Ένας από τους δράστες, μάλιστα, επιτέθηκε φραστικά σε κάποιον περαστικό που προσπάθησε να παρέμβει, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: "γιατί υπερασπίζεσαι τους μετανάστες; Σκοτώνουν τα κορίτσια μας (στη Βουλγαρία)".
Η αστυνομία συνέλαβε τελικά τους δράστες και έχουν κινηθεί διαδικασίες εναντίον τους για απόπειρα δολοφονίας, με κίνητρα χουλιγκανισμού.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει, επίσης, ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τα εγκλήματα μίσους που σχετίζονται με την ομοφοβία, επισημαίνοντας πως αυτού του είδους οι ενέργειες αντιμετωπίζονται ως απλές ενέργειες χουλιγκανισμού.
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των θυμάτων εγκλημάτων μίσους δεν τα καταγγέλλουν στις αρχές, καθώς δεν πιστεύουν -στις περισσότερες περιπτώσεις- ότι η αστυνομία θα ανταποκριθεί κατάλληλα.