Υπέρ του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και της κυβέρνησης τίθενται οι Ουκρανοί, ωστόσο δηλώνουν πως έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάλυσης του Κιέβου Razumkov, που δημοσιεύει η Ελ Παΐς, η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών (79,4%). Ακολουθούν η επιθυμία να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (47,9%), η οικονομική ανάπτυξη (43,4%) και η μάχη κατά της διαφθοράς (33,8%). Η ένταξη στην Ευρώπη, ένα από τα κίνητρα των διαδηλώσεων του 2013, συνυπάρχει με διάφορους πρακτικούς στόχους. Οι Ουκρανοί ενδιαφέρονται περισσότερο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία (21,8%) παρά να εφαρμόσουν τη συμφωνία σύνδεσης που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο με την ΕΕ (20,5%).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κούραση για την ώρα "παραμένει ελεγχόμενη".
Τα τραύματα του τελευταίου χρόνου (δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις του Κιέβου και της Οδησσού, προσάρτηση της Κριμαίας, πάνω από 5.000 νεκροί στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι) έχουν σημαδέψει τους πολίτες. "Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, γιατί ο κόσμος δεν πρόκειται να υπερασπιστεί την Ουκρανία και το κράτος έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανο", λέει ο Ολεκσίλ Ζμάρα, ηγετικό στέλεχος μιας από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προέκυψε από τις διαδηλώσεις στο Μαϊντάν και επικεφαλής του ουκρανικού γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας. "Η διαφθορά δεν εγκατέλειψε την Ουκρανία μαζί με τον πρώην πρόεδρο Γιανουκόβιτς, αλλά παραμένει εδώ, με νέες μορφές".
Στον κατάλογο της διαφθοράς, η χώρα καταλάμβανε το 2014 την 142η θέση σε σύνολο 175 χωρών, και τη χειρότερη στην Ευρώπη.
Το μεγάλο θέμα για την Ουκρανία, πάντως, εξακολουθεί να είναι ο πόλεμος. Το 30% των Ουκρανών που ρωτήθηκαν από το Ιδρυμα Razumkov πιστεύει ότι το σημαντικότερο γεγονός του 2014 ήταν "ο πόλεμος με τη Ρωσία". Μόνο το 0,4% τον χαρακτηρίζει εμφύλιο πόλεμο και το 3,1% "αντιτρομοκρατική επιχείρηση".