Τι και αν μιλούσαν για πέντε ολόκληρες ώρες η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν… Την ώρα που οι συγκρούσεις ξαναφουντώνουν στην ανατολική Ουκρανία, με πολύνεκρες επιθέσεις να σημειώνονται και πάλι μετά από ελάχιστες εβδομάδες ηρεμίας, οι τρεις ηγέτες απλώς συμφώνησαν ότι θα προετοιμάσουν ένα μελλοντικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης που σοβεί εδώ και πάνω από 10 μήνες πλέον.
Ουσιαστικά δηλαδή, παρά τις πολύωρες συνομιλίες, η Μέρκελ και ο Ολάντ αποχώρησαν από το Κρεμλίνο πρακτικώς άπραγοι.
Αύριο, Κυριακή, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να έχουν μία τηλεφωνική συνδιάλεξη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο.
Ερωτήματα εγείρει πάντως το γεγονός ότι όπως και με άλλα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης (οικονομική κρίση – κρίση χρέους κλπ), η Ε.Ε., ακόμη και ο σκληρός της πυρήνας, η Γερμανία και η Γαλλία αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει λύση σε οποιοδήποτε ζήτημα.
Κατά τη συνήθη διπλωματική γλώσσα για συνομιλίες που πρακτικά αποδεικνύονται άκαρπες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις των τριών ηγετών «εποικοδομητικές».
Η συμφωνία κατάπαυσης πυρός πάντως, που υπεγράφη στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραμένει κενό γράμμα.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών και σήμερα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 5.300 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό που γνωρίζει ήττες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Εκεχειρία στο Ντεμπαλτσέβε
Εκεχειρία μερικών ωρών τέθηκε σε ισχύ χθες στο Ντεμπαλτσέβε, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, την οποία όμως φιλορώσοι αντάρτες έχουν σχεδόν περικυκλώσει. Η εκεχειρία επέτρεψε σε εναπομείναντες κατοίκους να επιβιβαστούν σε 20 λεωφορεία και να απομακρυνθούν εκτάκτως από την πόλη που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.