Τεστ ενότητας για την Ισπανία οι εκλογές στην Καταλονία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Καταλανοί ψηφοφόροι για να ψηφίσουν τον νέο τοπικό ηγέτη, σε μία εκλογική διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμη για την ενότητα της Ισπανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν τα τοπικά κόμματα, είτε της δεξιάς, είτε της αριστεράς, κόμματα πάντως που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Οι αυτονομιστικές τάσεις στην περιοχή της Καταλονίας είναι πλέον πιο έντονες από ποτέ, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία της Καταλονίας θα ήταν πιο ευημερούσα ως ανεξάρτητη πηγή εσόδων και διαμαρτύρονται για τα υψηλά ποσά φόρων που πάνε υπέρ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Μία ισχυρή εντολή των ψηφοφόρων υπέρ του απερχόμενου προέδρου Αρτούρ Μας και των άλλων ηγετών προς τα αριστερά, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, θα ήταν σαφές μήνυμα υπονόμευσης της αποστολής του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να πείσει τους επενδυτές για τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας. Το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι αγωνίζεται να έρθει δεύτερο στις εκλογές, με τις εκτιμήσεις να του δίνουν 17 έδρες σε σύνολο 135 εδρών στην καταλανική Βουλή.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδας.