Τέλος στη στήριξη της αντιπολίτευσης στη Πορτογαλία

Ένας από τους λόγους που προχώρησε το πρόγραμμα προσαρμογής στην Πορτογαλία, μετά το πακέτο διάσωσης, ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι όλα τα κόμματα στήριζαν τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα η συναίνεση αυτή αίρεται.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πορτογαλίας απέσυρε αργά χθες το βράδυ την υποστήριξή του στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει την απαραίτητη πλειοψηφία να περάσει από τη Βουλή τα όποια μέτρα, αλλά η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της διακομματικής αλληλεγγύης όσον αφορά τα σταθεροποιητικά μέτρα λιτότητας. Ο Αντόνιο Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, απειλεί να καταψηφίσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 αλλά και με άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση από 11% επί του μισθού σε 18%, ενώ η συμμετοχή των εργοδοτών θα μειωθεί από 23,75% σε 18%. Νωρίτερα χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε επιδοκιμάσει την πρόταση προϋπολογισμού, όμως είχε προειδοποιήσει την Πορτογαλία εναντίον της υπερβολικής λιτότητας και είχε συστήσει να εφαρμοστούν επίσης μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.