Τη θέση του ότι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία θα την καθιστούσε το έβδομο πιο πλούσιο κράτος της Ευρώπης, ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, επανέλαβε την Παρασκευή ο τοπικός κυβερνήτης, Αρτούρ Μας.
"Αν η Καταλονία είχε το κράτος της, σήμερα θα ήταν, με την τοπική δημιουργία πλούτου ανά κάτοικο, η έβδομη χώρα της ΕΕ: Υπάρχουν 27 χώρες, θα ήμασταν η έβδομη", είπε ο εθνικιστής τοπικός άρχοντας μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE, δύο ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα του πληθυσμού δήλωσε πως μια ανεξάρτητη Καταλονία, που σήμερα έχει πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων, θα ήταν εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Το αγκάθι όμως είναι τα δημοσιονομικά, καθώς η περιφέρεια της Καταλονίας έχει έλλειμμα 22% του ΑΕΠ της, και κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση για τα χρηματοπιστωτικά της προβλήματα.
Έτσι προκαλεί πονοκέφαλο για την ισπανική κυβέρνηση η περιφέρεια αυτή που ζητά ένα "δημοσιονομικό σύμφωνο" που θα επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση την απευθείας συλλογή των φόρων.
Ο Μας έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση νίκης θα διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρότι σε αυτή την προεκλογική μάχη απέφυγε τον όρο "ανεξαρτησία" και επέμεινε στην ιδέα ενός "κυρίαρχου κράτους".
"Όσον αφορά το βαθμό ανοίγματος, δηλαδή την ικανότητά μας να εξάγουμε, να εισάγουμε, να ανοίξουμε την οικονομία μας σε διεθνές επίπεδο, θα ήμασταν στην ένατη ή τη δέκατη θέση στις 27 χώρες μέλη", εκτιμά ο Μας.
"Μπορούμε να υπερασπιστούμε την περιφέρειά μας, θα καταβάλουμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού μας ελλείμματος στο ισπανικό κράτος, καθώς 16 δισεκατομμύρια ευρώ παράγονται ετησίως στην Καταλονία, τα οποία φεύγουν από την Καταλονία και δεν ξαναγυρνούν", είπε ακόμα ο κυβερνήτης της περιφέρειας.