Πριν από δώδεκα χρόνια, ο ένας από τους δύο αδελφούς που θεωρούνται ύποπτοι για την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, ήταν ένας νεαρός, όπως πολλοί άλλοι στη Γαλλία, που ενδιαφερόταν περισσότερο για τα κορίτσια και για τα τσιγαριλίκια, παρά για την υπεράσπιση του προφήτη Μωάμεθ.
Όμως από το 2003, την εποχή που ο Σερίφ Κουασί εργαζόταν ως διανομέας πίτσας και ονειρευόταν να γίνει σταρ της ραπ, μέχρι χθες, ο 32χρονος και ο αδελφός του εξελίχθηκαν από πανκ στους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στη χώρα.
Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σερίφ και το 34χρονου Σαΐντ Κουασί μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων και δύο αστυνομικών.
Το πώς ο Σερίφ —τον οποίο ο συνήγορός του τον είχε χαρακτηρίσει "κότα", στη δίκη του διότι το 2005 στρατολογούσε μαχητές για να πολεμήσουν στο Ιράκ— στράφηκε στον εξτρεμισμό είναι μια ιστορία που, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Δύσης, μοιάζει πολύ γνώριμη.
Εγείρονται επίσης πολλά ερωτηματικά για το πώς ένας πρώην κατάδικος, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για τις ριζοσπαστικές τάσεις του, μπόρεσε να διαπράξει τη σφαγή της Τετάρτης.
Τα παιδικα χρόνια
Ο Σερίφ Κουασί γεννήθηκε στα ανατολικά προάστια του Παρισιού από Αλγερινούς γονείς οι οποίοι πέθαναν όταν τα δύο αδέλφια ήταν ακόμη παιδιά. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στην πόλη Ρεν.
Έχοντας αποκτήσει πτυχίο γυμναστή, επέστρεψε στο Παρίσι κι έκανε τον διανομέα για να τα βγάλει πέρα.
"Ανήκε σε μια ομάδα νεαρών που ήταν κάπως χαμένοι, σε σύγχυση, δεν ήταν πραγματικά φανατικοί, με την έννοια που δίνουμε στη λέξη", είπε ο πρώην δικηγόρος του, ο Βενσάν Ολιβιέ, στην εφημερίδα Λιμπερασιόν.
Σε ένα ντοκιμαντέρ του καναλιού France 3 από το 2005, που περιλαμβάνει εικόνες που τραβήχτηκαν σε ένα κοινοτικό κέντρο του Παρισιού, ο Κουασί εμφανίζεται να τραγουδάει ραπ στα αγγλικά, φορώντας ανάποδα ένα κασκέτο του μπέιζμπολ, με τζιν παντελόνι και φαρδιά μπλούζα. Μολονότι είχε φάκελο στην αστυνομία για μικροκλοπές και πώληση χασίς, όσοι τον ήξεραν τότε τον περιέγραψαν σαν έναν νεαρό που ενδιαφερόταν περισσότερο για τα ωραία κορίτσια παρά για το Κοράνι. Όμως αυτά συνέβαιναν πριν γνωρίσει τον Φαρίντ Μπενιετού.
Ο Μπενιετού ήταν μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερος από τον Σερίφ, αλλά τηρούσε μια αυστηρή μορφή του σαλαφισμού και υπήρξε ο μέντορας για πολλούς νεαρούς στη γειτονιά, στα βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού, οι οποίοι σύχναζαν σε ένα τέμενος της περιοχής. Έγιναν φίλοι. Ο Σερίφ άρχισε να πηγαίνει σε μαθήματα προσευχής, να παρακολουθεί τζιχαντιστικά βίντεο και άφησε γένια.
Στη δίκη του το 2008 ο Κουασί κατέθεσε ότι ο Μπενιετού του δίδαξε πως οι βομβιστές αυτοκτονίας γίνονταν μάρτυρες. Υποστήριξε επίσης ότι επηρεάστηκε πολύ από τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν οι Αμερικανοί τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο και τη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ.
Ο πυρήνας "Μπιτ Σομόν" (από το όνομα ενός κοντινού λόφου) επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μπενιετού, έστειλε στο Ιράκ περίπου δώδεκα νέους, όλους τους ηλικίας κάτω των 25 ετών, για να πολεμήσουν. Η εκπαίδευσή τους ήταν υποτυπώδης: έκαναν τζόγκιν στο πάρκο μερικές φορές για να γυμναστούν και μία φορά τους έδειξαν πώς να χρησιμοποιούν Καλάσνικοφ—το όπλο δεν ήταν πραγματικό.
Η σύλληψη το 2005
Στις 25 Ιανουαρίου 2005, σε μια αστυνομική επιχείρηση για τη διάλυση του πυρήνα του Μπενιετού, ο Κουασί συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να φύγει και ο ίδιος για τη Συρία και από εκεί να μεταβεί στο Ιράκ. Στη δίκη του υποστήριξε ότι το έκανε με βαριά καρδιά.
"Όσο πλησίαζε η ημερομηνία (της αναχώρησης), ολοένα και περισσότερο ήθελα να γυρίσω πίσω τον χρόνο. Όμως αν έδειχνα ότι αμφιταλαντευόμουν θα με έλεγαν δειλό", υποστήριξε.
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και εξέτισε 18 μήνες, σε δύο από τις σκληρότερες φυλακές της Γαλλίας. Η εμπειρία αυτή τον άλλαξε ολοκληρωτικά, σύμφωνα με τον δικηγόρο του: "Δεν μπορούσες να του μιλήσεις πια. Δεν ήταν ο ίδιος". Το σώμα του άλλαξε επίσης, καθώς στη φυλακή γυμναζόταν: "Από κότα έγινε βόδι", σχολίασε ο Ολιβιέ.
Ένας κοινωνικός λειτουργός που είχε δώσει συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του France 3, είπε ότι την περίοδο που ήταν προφυλακισμένος ο Κουασί άρχισε να καταλαβαίνει ότι είχε χειραγωγηθεί από τον Μπενιετού. Όμως πλέον ήταν πολύ αργά.
Αφού εξέτισε την ποινή του, ο Κουασί είχε και πάλι μπλεξίματα με την αστυνομία το 2010. θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε μια ομάδα που σχεδίαζε την απόδραση του Σμεν Αλί Μπελκασέμ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μια τρομοκρατική επίθεση το 1995 στο Παρίσι. Οι αστυνομικοί όμως δεν είχαν στοιχεία σε βάρος του, πέρα από ορισμένα ριζοσπαστικά βίντεο με ομιλίες ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, καθώς και το γεγονός ότι είχε αναζητήσει τζιχαντιστικούς ιστοτόπους στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρθηκαν.