“Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo”. Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο της σατιρικής εφημερίδας, μετά τη σφαγή στην αίθουσα σύνταξης και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.
Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με ένα καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. "Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Δώδεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν. Από τους έντεκα τραυματίες, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε ο εισαγγελέας στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.
Τραγική ειρωνεία; Ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος στο σημείο και σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τους δράστες ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κήρυξε την Πέμπτη "ημέρα εθνικού πένθους" και επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα.
"Το καλύτερο όπλο μας είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης. Ταυτόχρονα, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της επίθεσης.
Στο Βερολίνο περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πανό που έγραφαν "Είμαι και εγώ Σαρλί" ή παλιά πρωτοσέλιδα της Charlie Hebdo, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν ραντεβού σε διαφορετικές περιοχές της πόλης: περίπου 200 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο της Γαλλίας, ενώ από 1.000 ως 1.500, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κρατούσαν μολύβια και στυλό ως ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ είχαν ανάψει κεριά και είχαν αναρτήσει ένα πανό σε ένα άγαλμα όπου είχαν γράψει το σύνθημα: "Είμαι κι εγώ Σαρλί".
Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με τα πρόσωπα σκυθρωπά, συμπεριλαμβανομένων πολλών Γάλλων.
Στη Μαδρίτη εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, παρόντος και του πρεσβευτή Ζερόμ Μποναφόν. Φώναξαν συνθήματα όπως "ελευθερία της έκφρασης" και "είμαστε όλοι Σαρλί", ενώ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας μπροστά στη γαλλική σημαία.
Την ίδια στιγμή, και ενώ μουσουλμανικές οργανώσεις καταδικάζουν απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση, τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους χαιρέτισε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η επιδρομή αυτή έγινε σε εκδίκηση για τις προσβολές εναντίον του Ισλάμ.
“Τα λιοντάρια του Ισλάμ εκδικήθηκαν για τον προφήτη μας”, δήλωσε στο Reuters ο Αμπού Μούσαμπ, ένας Σύρος τζιχαντιστής που μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος. “Αυτά είναι τα λιοντάρια μας. Είναι οι πρώτες σταγόνες. Θα ακολουθήσουν και άλλες”, είπε μιλώντας μέσω Διαδικτύου από τη Συρία. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι χαρούμενοι για την επίθεση. “Ας κάνουμε τους σταυροφόρους να τρέμουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αμπού Μούσαμπ είπε επίσης ότι δεν γνώριζε τους ενόπλους που πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί είναι στο δρόμο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.