Υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης σε κράτος η Γαλλία

Υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης σε κράτος- μη μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών τάσσεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Μιλώντας στη γαλλική Γερουσία, ο Φαμπιούς τόνισε ότι οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας συνεχίζονται για το θέμα αυτό και δήλωσε ότι θέλει να "υποδείξει μια κατεύθυνση" στους γερουσιαστές. Υπενθύμισε μάλιστα τη θετική ψήφο της προηγούμενης κυβέρνησης για την είσοδο της Παλαιστίνης στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011, και στη συνέχεια τη δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ -τότε υποψηφίου για την προεδρία- υπέρ μιας διεθνούς αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, παρά τη μέχρι τώρα διστακτική στάση που κρατούσε το Παρίσι. "Θα μπορούσα να σας υποδείξω μια κατεύθυνση, που είναι εξάλλου εκείνη που είχε υιοθετηθεί για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο από τα κύρια γαλλικά πολιτικά κόμματα, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς για το ζήτημα του αν η Παλαιστίνη θα έπρεπε να ενταχθεί στην Unesco, η ψηφοφορία που έγινε τότε ήταν θετική", σημείωσε ο υπουργός.

"Και σε ότι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, θέλω να υπενθυμίσω ότι η δέσμευση αριθ. 59 του υποψηφίου που εξελέγη πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι θα υπάρξει διεθνής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Εδώ βρισκόμαστε και αυτή είναι η πορεία των συζητήσεων", πρόσθεσε, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου στον ΟΗΕ για να παραστεί στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για την χορήγηση στο λαό του τού καθεστώτος του κράτους-μη μέλους. Επί του παρόντος, οι Παλαιστίνιοι έχουν στον ΟΗΕ μόνον την ιδιότητα του "παρατηρητή".

"Μπορούμε να συζητήσουμε για τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να υποβληθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος, αλλά εάν υποβληθεί, θα είναι απαραίτητο για μας να αποφανθούμε", είπε ακόμη ο Λοράν Φαμπιούς.

Η δήλωση του Φαμπιούς έγινε ενώ το Παρίσι διατηρούσε ένα μυστήριο για τη θέση του μέχρι σήμερα κι ενώ η εφημερίδα Le Monde αναφέρθηκε σήμερα στις διαφορές μεταξύ της γαλλικής προεδρίας, η οποία φέρεται να κλίνει υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία, και της γαλλικής διπλωματίας, η οποία φοβάται ότι η θέση αυτή θα αποδυναμώσει τη θέση του Προέδρου Αμπάς και θα υπονομεύει τις πιθανότητες μιας λύσης δύο κρατών.