Τα υγιή έμβρυα χασμουριούνται

Το χασμουρητό -ήδη από τότε που ακόμη που είμαστε στην κοιλιά της μαμάς μας- είναι ένδειξη υγείας; Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων. Επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια Durham και Lancaster, “συνέλαβε” έμβρυα να χασμουριούνται ενώ βρίσκονταν ακόμη στη μήτρα της μητέρας τους. Και μάλιστα, ήδη από την 24η εβδομάδα της κύησης.

Όπως δε τονίζουν οι ερευνητές, το χασμουρητό είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί ένδειξη της υγιούς ανάπτυξης του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

“Είναι πολύ πιθανό, προκειμένου ένα τμήμα του εγκεφάλου να ωριμάσει σωστά, να είναι αναγκαίο ένα συγκεκριμένο είδος ερεθίσματος και ίσως το χασμουρητό είναι αυτό το ερέθισμα” υποστηρίζει το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Nadja Reissland. Οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία και εικόνες από τα υπερηχογραφήματα σε 15 υγιή έμβρυα ηλικίας από 24 έως 36 εβδομάδων. Από τη μελέτη προέκυψαν βάσιμες αποδείξεις ότι η κατάσταση της υγείας των εμβρύων επηρεάζουν τον τρόπο και τη συχνότητα που χασμουριούνται τα έμβρυα. Μάλιστα, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της γέννησης, ο ρυθμός χασμουρητού, μειώνεται.

Το 2002 έρευνα από το νοσοκομείο New York Downtown είχε δείξει ότι έμβρυα με αναιμία παρουσίαζαν “ασυνήθη ξεσπάσματα χασμουρητού”.

“Εν αντιθέσει με τους ενήλικες τα βρέφη δεν χασμουριούνται γιατί νυστάζουν” τονίζουν οι ειδικοί.

Πέρυσι, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε αποδείξει ότι αγέννητα ακόμη βρέφη είχαν αναπτύξει ένα πολύπλοκο ρεπερτόριο εκφράσεων προσώπου. Εκφράσεις όπως αυτές του γέλιου ή του κλάμματος είχαν καταγραφεί ήδη από την 24η έως και την 35η εβδομάδα της κύησης.