Να γίνει μουσουλμάνος σκεφτόταν στις αρχές του 20ού αιώνα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο ιστορικός ηγέτης της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αποκαλύπτει μία επιστολή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Η επιστολή, που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 1907, υπογράφεται από τη μέλλουσα κουνιάδα του Τσόρτσιλ, η οποία του ζητούσε να μην αλλαξοπιστήσει.
“Σε παρακαλώ, μην αλλαξοπιστήσεις στο Ισλάμ. Έχω παρατηρήσει από μέρους σου μία τάση προσέγγισης προς την Ανατολή”, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Τσόρτσιλ η Λαίδη Γκουέντολιν Μπέρτι. “Αν έρθεις σε επαφή με το Ισλάμ, ο προσηλυτισμός σου μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα απ' όσο νομίζεις, το κάλεσμα του αίματος, δεν ξέρεις τι εννοώ, πολέμησέ το”, σημειώνει ακόμα.
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, ο Τσόρτσιλ ήρθε κοντά στην ισλαμική κουλτούρα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο βρετανικό στρατό στο Σουδάν, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για τον ενθουσιασμό του με το Ισλάμ – σε επιστολή του το 1907 ο Τσόρτσιλ αναφέρει πως θα ήθελε να είναι πασάς.
Ωστόσο, ο ιστορικός ερευνητής που ανακάλυψε την επιστολή, ο Ουόρεν Ντόκτερ, υποστηρίζει πως ο Τσόρτσιλ δε σκόπευε στην πραγματικότητα να γίνει μουσουλμάνος.
“Ο Τσόρτσιλ ποτέ δε σκέφτηκε σοβαρά να προσηλυτιστεί”, δηλώνει ο Ντόικτερ στη βρετανική εφημερίδα Independent. “Ήταν λίγο πολύ άθεος εκείνη την εποχή, άλλωστε. Ωστόσο, είχε έναν ενθουσιασμό για την ισλαμική κουλτούρα, που ήταν συχνό φαινόμενο τη Βικτωριανή εποχή”, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγωνία που εκφράζει στην επιστολή της η Μπέρτι έχει να κάνει με ένα επικείμενο ταξίδι του στην Αφρική, καθώς και με τη στενή φιλία του με τον ποιητή Ουίλφριντ Μπλαντ, γνωστό λάτρη του αραβικού κόσμου.
Εξάλλου, ο Τσόρτσιλ μπορεί να ήταν ενθουσιασμένος με την αραβική κουλτούρα, όμως έβλεπε και τα... στραβά της. Γράφοντας το 1899 για τις εμπειρίες του από το Σουδάν, παρατηρούσε: “Μεμονωμένοι μουσουλμάνοι μπορεί να διαθέτουν εξαίσια στοιχεία, όμως η επιρροή της θρησκείας παραλύει την κοινωνική ανάπτυξη για αυτούς που την ακολουθούν. Δεν υπάρχει πιο ισχυρή οπισθοδρομική δύναμη στον κόσμο. Κάθε άλλο παρά ετοιμοθάνατος, ο μωαμεθανισμός είναι μία πολεμική και προσητυλιστική πίστη”