Ενώπιον της δικαιοσύνης ο Σαρκοζί

Στο δικαστήριο της πόλης Μπορντώ εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το “σκάνδαλο Μπετανκούρ”, δηλαδή την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του το 2007 από την  κληρονόμο της L'Oreal, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις προς την εταιρεία.

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε έχασε τη μάχη για την επανεκλογή του από τον Φρανσουά Ολάντ, ο Σαρκοζί, ο οποίος αρνείται ότι έλαβε χρήματα από τη Λιλιάν Μπετανκούρ, δεν καλύπτεται πλέον από την προεδρική ασυλία.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ερευνά τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 συνεργάτες του πρώην προέδρου έλαβαν περί τις 150.000 ευρώ από τη Λιλιάν Μπετανκούρ, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις ενώ ο νόμος ορίζει ότι οι χορηγίες ιδιωτών δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 4.600 ευρώ.

Η πρώην λογίστρια της Μπετανκούρ έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα τα παρέλαβε ο τότε ταμίας κ του κόμματος του Σαρκοζί και επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Ερίκ Βερτ.
 
Τον Ιούλιο, με δικαστική εντολή Γάλλοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι και στα γραφεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας.