Στη διόρθωση των αρκετά αισιόδοξων προγνώσεων που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πορεία της οικονομίας της Αυστρίας το 2015 προχώρησαν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών, προβλέποντας το μεν πρώτο ρυθμό ανάπτυξης 0,5% του ΑΕΠ, το δε δεύτερο 0,8% -από σχεδόν 2% που το ίδιο ανακοίνωνε πριν από τρεις μήνες- ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους και για το 2014, μέσα στο οποίο η ανάπτυξη, όπως αναφέρουν, δεν θα ξεπεράσει το 0,4%.
Τα ποσοστά αυτά είναι για την Αυστρία, για πρώτη φορά μετά από το 2010, χαμηλότερα από το μέσο όρο ανάπτυξης των 19 χωρών της Ευρωζώνης, τον οποίο το Ινστιτούτο Έρευνας υπολογίζει για την επόμενη χρονιά στο 0,9%.
Όπως αναφέρεται στις έρευνες των δύο ινστιτούτων, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη Βιέννη, οι αιτίες αυτής της εξέλιξης είναι πολύπλευρες και οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία επενδύσεων από τις επιχειρήσεις και στη στασιμότητα των εξαγωγών.
Ειδικότερα, επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν αυτή τη στιγμή και αν το κάνουν είναι όχι για να φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά αλλά για την αντικατάσταση στοιχείων πάγιου ενεργητικού (κυρίως πεπαλαιωμένου εξοπλισμού), ενώ στάσιμες παραμένουν οι επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα, με την κατάσταση να είναι μερικώς καλύτερη στον τομέα της οικοδομής, λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Ως μια σημαντική αιτία του περιορισμού των επενδύσεων στην Αυστρία επισημαίνεται η παρατηρούμενη συνολικά στην Ευρώπη επιφυλακτικότητα στις επενδύσεις που μειώνει τη ζήτηση προϊόντων από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως υπήρξε στασιμότητα στις αυστριακές εξαγωγές το 2014 και αναμένεται σταδιακή βελτίωσή τους το 2015.
Σύμφωνα με τα δύο οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, πέρα από το πρόβλημα των επενδύσεων και των εξαγωγών, υπάρχει και αυτό της ιδιωτικής κατανάλωσης: η ζήτηση παρουσίασε φέτος μια αύξηση μόνον κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και να αναμένεται για το 2015 να κυμανθεί περί το 0,7%.
Αυτό φέρεται να οφείλεται αφενός στο γεγονός πως από τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις τα συνδικάτα δεν αποκόμισαν ικανοποιητικές αυξήσεις ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη, και αφετέρου στον πληθωρισμό, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τόσο το 2014 όσο και το 2015 μειώνεται το κατά κεφαλήν καθαρό εισόδημα.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων θα είναι μία περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2015: από 7,6% το 2013, υπολογίζεται από τα δύο ινστιτούτα ότι το μεν 2014 θα ανέλθει στο 8,4% και το 2015 θα κυμανθεί μεταξύ 8,8 και 8,9%, στη βάση του αυστριακού τρόπου μέτρησης της ανεργίας. Σύμφωνα πάντως με τον τρόπο υπολογισμού της ανεργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κατά μέσον όρο 5% το 2014), αυτό το μέγεθος εξακολουθεί να είναι—από κοινού με τη Γερμανία—το χαμηλότερο μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ.