Η Ε.Ε. παρεμβαίνει για την εύρεση λύσης στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αν κριθεί απαραίτητο, εναντίον προσώπων που εμποδίζουν μια πολιτική λύση στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις αντιμαχόμενες πλευρές. Τη Δευτέρα ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο διάλογος περιπλέκεται εξαιτίας των νέων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

"Όσοι υπονομεύουν την προοπτική μιας πολιτικής λύσης κινδυνεύουν να βυθίσουν τη Λιβύη εντελώς σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες, περιλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες", ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ μια ένοπλη ομάδα που τάσσεται στο πλευρό του μη αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα κοινοβουλίου της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση για να καταλάβει τα ανατολικά λιμάνια απ' όπου εξάγεται πετρέλαιο, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν θα προκαλέσει ζημιές στις υποδομές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Ο Ισμαήλ αλ Σούκρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εργαζόμενοι στις πετρελαιοπηγές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους μετά το πέρας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την χαρακτήρισε.

Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Λιβύης απ' όπου εξάγεται πετρέλαιο, το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ, έχουν σταματήσει να λειτουργούν από το Σάββατο, οπότε η οργάνωση Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) ξεκίνησε την επιχείρηση για την κατάληψή τους.