Απεργία κατά της λιτότητας παραλύει το Βέλγιο

Το κέντρο των αποφάσεων Ε.Ε. και Ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες, αλλά και ολόκληρο το Βέλγιο, παραλύουν σήμερα από μια ασυνήθιστη για τη χώρα απεργία κατά των μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Η 24ωρη απεργία, η οποία αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς περιφερειακών απεργιών που είχαν ήδη περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα στη χώρα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Οι απεργοί καταγγέλλουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης 11 δισεκ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση υπό τον φιλελεύθερο Σαρλ Μισέλ που σχηματίσθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου τους φλαμανδούς εθνικιστές του κόμματος N-VA, προβλέπει επίσης να αυξηθεί το 2030 από τα 65 στα 67 η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, προκαλώντας προβλήματα σε πτήσεις από και προς όλη την Ευρώπη. Πτήσεις εστάλησαν προς τα αεροδρόμια γειτονικών χωρών, στη Γαλλία (Λίλλη), στην Ολλανδία (Μάαστριχτ και Άμστερνταμ) και στη Γερμανία (Κολωνία) και λεωφορεία μισθώθηκαν για να μεταφέρουν τους επιβάτες προς ή από τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και του Σαρλερουά, ο διευθυντής του οποίου έκανε λόγο για "μια αληθινή καταστροφή".

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι φυλακές, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα νοσοκομεία, όπου γίνονται δεκτά μόνον επείγοντα περιστατικά, συμμετέχουν επίσης στην απεργία που οργανώθηκε από τα τρία μεγάλα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο).

Τα συνδικάτα είχαν συγκεντρώσει τον αριθμό ρεκόρ των 120.000 ανθρώπων σε μια διαδήλωση που πραγματοποίησαν στις 6 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, τον πολιτισμό ή τις μεταφορές που αποφασίσθηκαν για τα πέντε επόμενα χρόνια από τη νέα κυβέρνηση, η οποία προβλέπει επίσης να εγκαταλείψει το 2015 την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών.