Ελεύθερος ο Σερζ Λαζάρεβιτς, ο τελευταίος Γάλλος όμηρος στον κόσμο

Ο Σερζ Λαζάρεβιτς, 51 ετών, ο τελευταίος Γάλλος όμηρος στον κόσμο, «είναι ελεύθερος» και «σε σχετικά καλή κατάσταση» έπειτα από τρία χρόνια ομηρείας στο Σάχελ, ανακοίνωσε σήμερα από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο όμηρός μας Σερζ Λαζάρεβιτς, ο τελευταίας μας όμηρος, είναι ελεύθερος», δήλωσε ο Ολάντ. «Η Γαλλία δεν έχει πλέον κανέναν όμηρο σε καμία χώρα του κόσμου», υπογράμμισε.

Ο Λαζάρεβιτς, που αναμένεται να επιστρέψει στο Παρίσι μέσω της Νιαμέι, «είναι σε σχετικά καλή υγεία, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες της μακράς ομηρείας του», διευκρίνισε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του.

Στο μήνυμα του Ολάντ ωστόσο, δεν αναφέρεται πως επετεύχθη η απελευθέρωση του ομήρου- όπως με την καταβολή λύτρων ή το ενδεχόμενο να υπήρξε ανταλλαγή κρατούμενων, ώστε να απελευθερωθεί ο Λαζάρεβιτς. 

Ο Λαζάρεβιτς, ένας Γαλλοσέρβος, απήχθη από μια ομάδα ενόπλων σε ένα ξενοδοχείο του Μάλι στις 24 Νοεμβρίου 2011 μαζί με έναν άλλο Γάλλο, τον Φιλίπ Βερντόν, τον οποίο συνόδευε σε ένα επιχειρηματικό ταξίδι.Η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές, είχε παρουσιάσει τους δύο ομήρους ως πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Βερντόν βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι, τον Ιούλιο του 2013.

Στις 17 Νοεμβρίου η Aqmi είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Λαζάρεβιτς λέγοντας στα γαλλικά ότι είναι άρρωστος και ότι κινδυνεύει η ζωή του.