Έχασε την υπόθεση “Κενυάτα” το ΔΠΔ – Αθώος ο πρόεδρος της Κένυας

Οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαλλάσσοντας τον Ουχούρου Κενυάτα

Για πρώτη φορά στην 11χρονη ιστορία του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχασε σήμερα μια "υψηλού προφίλ" υπόθεση - αυτή του προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, τον οποίο κατηγορούσε για για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον του Κενυάτα, απορρίπτοντας το αίτημα του Δικαστηρίου να προσαχθεί σε δίκη. Ο πρόεδρος της Κένυας κατηγορούνταν για παρακίνηση και υπόθαλψη εθνοτικής βίας μετά τις εκλογές του 2007. Τότε οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 1.000 και 600.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν. 

"Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν και να επιβεβαιώνουν την ποινική ευθύνη του κ. Κενιάτα", δήλωσε ο εισαγγελέας, Φατού Μπενσούντα. 

Ο Κενυάτα είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όντας εν ενεργεία. Κατηγορούμενος μαζί του είναι και ο αντιπρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο (φωτ), για τον οποίο αναμένεται η απόφαση. 

Ο Κενυάτα ενημερώθηκε για την αθωωτική απόφαση στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Ναΐρόμπι, όπου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

Η σημερινή απαλλακτική απόφαση υπέρ του είναι ένα πλήγμα για το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει εξασφαλίσει μόνο δύο καταδικαστικές αποφάσεις και αυτές αφορούν ελάχιστα γνωστούς πολέμαρχους του Κονγκό. Η δίκη "Κενυάτα" ήταν η υψηλότερου προφίλ υπόθεση που πέρασε από το Δικαστήριο έως σήμερα.