Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα λάβουν την ερχόμενη Πέμπτη μια έκθεση την σύνταξη της οποίας είχαν παραγγείλει από κοινού και προβλέπει για τη Γαλλία τη χαλάρωση του 35ώρου και πάγωμα των μισθών για μια τριετία, έγραψε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, το Παρίσι όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως το κείμενο αυτό δεν είναι ακόμη το "τελικό".
Οι προτάσεις οι οποίες περιέχονται στην έκθεση αυτή καταρτίστηκαν κυρίως από δύο οικονομολόγους, τον Γάλλο Ζαν Πιζανί-Φερί και τον Γερμανό Χένρικ Εντερλάιν, στους οποίους ανατέθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου από τις κυβερνήσεις τους να ιχνηλατήσουν τρόπους για να τονωθεί η ανάπτυξη στις δύο χώρες.
Η έκθεση αυτή, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Παρίσι στους υπουργούς Οικονομίας των δύο κρατών, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προβλέπει "μεταξύ άλλων την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία, καθώς και την χαλάρωση του 35ώρου σε πολυάριθμους τομείς. Εξάλλου, το κείμενο καλεί να υπάρξει πάγωμα μισθών για μια περίοδο τριών ετών ώστε να καταστούν οι γαλλικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές", ανέφερε το περιοδικό, που διαβεβαίωσε ότι έχει περιέλθει σε γνώση της έκθεσης.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το κείμενο καλεί το Βερολίνο να διπλασιάσει τις επενδύσεις για τις υποδομές εντός της χώρας αυτής, σύμφωνα με το Σπίγκελ. Καλεί να ανακοινωθούν πρόσθετες δαπάνες ύψους €20 δισεκ. ως το 2018, αντί των €10 δισεκ. που προβλέπεται να επενδυθούν αυτή τη στιγμή, συνέχισε το περιοδικό.
"Δεν πρόκειται για προτάσεις της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για μια έκθεση δύο οικονομολόγων", απάντησε πάντως ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γαλλίας.
"Η έκθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι επομένως δυνατόν να τη σχολιάσουμε σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος, παραδεχόμενη μολαταύτα ότι το περιεχόμενο της αφορά "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις".
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζαν Πιζανί-Φερί διαβεβαίωσε ότι το Σπίγκελ "δεν απέκτησε πρόσβαση στην έκθεση" και πρόσθεσε: "τα στοιχεία που δημοσίευσε δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό της. Ο Χένρικ Εντερλάιν και εγώ δεν επιθυμούμε να κάνουμε ανακοινώσεις σε αυτό το στάδιο".
Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέφρασε από την δική του πλευρά την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να παγώσουν οι μισθοί.
"Το πάγωμα των μισθών θα αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο σφάλμα από οικονομική άποψη, μια κοινωνική πρόκληση και, από πολιτική άποψη, ένα νέο βήμα σε μια διαδικασία που τροφοδοτεί την απογοήτευση και την απόγνωση, τη δεξιά και το FN" (σ.σ. Front National, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο), έγραψε ο Ολιβιέ Νταρτιγκόλ, εκπρόσωπος του PCF.
"Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να ανορθωθεί η χώρα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη", που είναι "η αύξηση των μισθών", πρόσθεσε ο Νταρτιγκόλ σε μια ανακοίνωση του.
Η οικονομική κατάσταση στη Γαλλία και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της αποτελούν ζητήματα που εγείρουν όλο και πιο έντονες ανησυχίες στη Γερμανία.
Το Βερολίνο, από την άλλη, δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις από μέρους των ευρωπαίων εταίρων του, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.