Πρόταση μομφής κατά της Κομισιόν, λίγες μόλις εβδομάδες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της, κατέθεσαν συνολικά 76 ευρωβουλευτές από την ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Νάιτζελ Φάρατζ και Μπέπε Γκρίλο, αλλά και από το χώρο της ακροδεξιάς, μεταξύ αυτών και η Μαρίν Λε Πεν, μετά τις αποκαλύψεις για μυστικές φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες κατά τη θητεία του σημερινού προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως πρωθυπουργού της χώρας.
Αντίθετα, η πρόταση μομφής δεν υπογράφεται από τα μέλη της αριστερής ευρωομάδας GUE/NGL, η οποία ενώ είχε κινήσει αρχικά διαδικασίες για να καταθέσει πρόταση μομφής, δε βρήκε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να υποβάλει το αίτημα αυτό.
“Έλαβα σήμερα μία πρόταση μομφής κατά της Κομισιόν, υπογεγραμμένη από το ένα δέκατο των μελών του κοινοβουλίου”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κατόπιν θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, από την οποία πάντως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Κομισιόν δε θα κινδυνεύσει να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Εξάλλου, στα 35 χρόνια ιστορίας του Ευρωκοινοβουλίου η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης έχει διεξαχθεί επτά φορές, και καμία από αυτές δεν οδήγησε σε καταψήφιση της Κομισιόν, αν και το 1999 η Κομισιόν υπό τον Ζακ Σαντέρ εί