Πλησιάζει η μάχη του Ντονέτσκ – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Τα πυρά πυροβολικού εντάθηκαν σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη ανακατάληψης της πόλης.

Σφοδρότερα από ό,τι τις τελευταίες ημέρες, τα πυρά μοιάζουν να βάλλονταν από περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο, το οποίο ακόμη ελέγχεται εν μέρει από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η ρωσόφιλη δημοτική αρχή του Ντονέτσκ, ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι «κρότοι πυροβόλων και εκρήξεις ακούστηκαν σε όλες της συνοικίες της πόλης».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Στεπάν Πόλτορακ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια γενικευμένη έφοδο. «Παρατηρούμε μια ενίσχυση από πλευράς των συμμοριών των τρομοκρατών (σ.σ. των φιλορώσων ανταρτών κατά την ορολογία του Κιέβου), καθώς και από μέρους της Ρωσίας. Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους, γνωρίζουμε πού βρίσκονται και περιμένουμε απρόβλεπτες κινήσεις από την πλευρά τους».

Οι νέες μάχες σημειώνονται μερικές ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για κινήσεις στρατευμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες αυτοκινητοπομπές που αποτελούνταν από φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας που ρυμουλκούσαν πυροβόλα κινούνταν προς το Ντονέτσκ, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Η Ουκρανία κατήγγειλε από την Παρασκευή την είσοδο στο έδαφός της βαρέων όπλων από τη Ρωσία — η οποία επισήμως διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στη σύρραξη στη γειτονική της χώρα. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται κατεπειγόντως απόψε για να εξετάσει τις καταγγελίες περί παρείσφρησης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσει στις 21:30 (ώρα Ελλάδας).