Η Σουηδία θεωρείται σχετικά αλώβητη από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και μια από τις πιο εύρωστες οικονομίες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου.
Ωστόσο το χρέος των νοικοκυριών της χώρας είναι τεράστιο και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας.
Έτσι, η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για τα ενυπόθηκα δάνεια, ώστε να μειώσει ως έναν βαθμό το βουνό του χρέους των νοικοκυριών.
Η πτώση των επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη στέγης και οι μειώσεις των φόρων συνέβαλαν να υπάρξει πλεονάζουσα ρευστότητα και αύξησαν εκθετικά τις τιμές των ακινήτων, εκθέτοντας τη Σουηδία στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει κρίση παρόμοια με εκείνες που αντιμετώπισαν η Ιρλανδία και η Ισπανία το 2008.
Βάσει των νέων κανόνων οι οποίοι συζητώνται, οι νέοι δανειολήπτες το ύψος του δανεισμού των οποίων θα ξεπερνά το 50% της αξίας των ακινήτων τους θα πρέπει να αποπληρώνουν ένα μέρος του κεφαλαίου, πέραν των τόκων, κάθε χρόνο.
Τέσσερις στους δέκα Σουηδούς έχουν πάρει δάνειο και πληρώνουν σήμερα μόνο τόκους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, και κατά μέσον όρο θα χρειαστούν έναν αιώνα για να αποπληρώσουν εντελώς τις οφειλές τους!
Το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών στη Σουηδία, το οποίο ξεπερνά το 170% του διαθεσίμου εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και έχει εξωθήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταξύ άλλων, να προειδοποιήσει ότι εγείρονται κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα στη χώρα.