Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή περίπου 2 εκατομμύρια Καταλανοί για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της απόσχισης της Καταλονίας από το ισπανικό κράτος, αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τις απειλές του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Αν και το δημοψήφισμα έχει ήδη κριθεί παράνομο από τη Δικαιοσύνη, αυτό δεν εμπόδισε τους Καταλανούς να στήσουν αυτοσχέδια εκλογικά κέντρα σε σχολεία, με εθελοντές εφόρους, και να ψηφίσουν με μεγάλη συμμετοχή υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους.
“Αν θέλουν να ταυτοποιήσουν το ποιος ευθύνεται που άνοιξαν τα σχολεία, μπορούν να κοιτάξουν εμένα, εγώ είμαι υπεύθυνος, η κυβέρνησή μου και εγώ”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αφού ψήφισε και ο ίδιος, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας.
“Ψηφίσαμε, και ό,τι κι αν συμβεί, έχουμε κερδίσει”, δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης ANC, Κάρμε Φορκαντέλ, τονίζοντας πως το γεγονός ότι στα 1.317 εκλογικά κέντρα προσήλθαν 40.900 εθελοντές αποτελεί από μόνο του μία επιτυχία.
Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από λίγους μήνες με τη Σκωτία, φαίνεται πως εξόργισε ακόμα περισσότερο τους Καταλανούς, ενώ έστρεψε ακόμα και πολίτες που είχαν επιφυλάξεις για την ανεξαρτησία της περιοχής κατά της Ισπανίας και υπέρ της απόσχισης.
“Πώς στο καλό είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να μας απαγορεύει να ψηφίσουμε; Γι' αυτό είναι εξοργισμένος ο κόσμος”, αναφέρει μία κάτοικος της πόλης Γκρανολέρς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, για να “ξεγλιστρήσουν” από την παρανομία, οι Καταλανοί άλλαξαν τον προσδιορισμό της διαδικασίας από “δημοψήφισμα” σε “συμμετοχική διαδικασία”, ενώ τα 2,5 εκατομμύρια ενημερωτικά φυλλάδια που καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν δεν εστάλησαν από τη δημόσια ταχυδρομική υπηρεσία, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες.
Και μπορεί το δημοψήφισμα να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό, όμως η τοπική κυβέρνηση ελπίζει πως η μεγάλη προσέλευση μπορεί να πείσει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να διαπραγματευτεί έναν “οδικό χάρτη” προς την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.