Η περιοχή των Βαλκανίων περνάει μέσα από μία ιστορική διαδικασία, την οποία χαρακτηρίζουν ταυτόχρονη εξομάλυνση των σχέσεων των γειτονικών χωρών και η ίδια βούληση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία γνωρίζει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πόσο σημαντική είναι η διαδικασία αυτή για την περιοχή και για ολόκληρη των Ευρώπη, αλλά και πως είναι "εύθραυστη", γι' αυτό και επιθυμεί να παρέχει πλήρη στήριξή της, εκτιμά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Ο κ. Βαλς τονίζει ότι η περιοχή των Βαλκανίων και η Σερβία ποτέ δεν έπαψαν να είναι σημαντικές για τη Γαλλία, καθώς από το 2001, κατά τη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, στη σύνοδο του Ζάγκρεμπ, το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων έλαβε την αναγνώριση της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υπογραμμίζει ότι η Σερβία ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία όταν αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
"Η Σερβία θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο το 2015, όταν θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ. Ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα θα είναι φορέας των αξιών που μοιραζόμαστε και οι ιστορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, που παραμένει απαράκαμπτος παράγοντας, σίγουρα θα συμβάλουν ώστε η δράση της να είναι πιο αποτελεσματική" εκτίμησε ο κ. Βαλς.
Η Γαλλία θα στηρίξει ενεργά το άνοιγμα έως το τέλος του έτους ενός κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό μπορεί να είναι το κεφάλαιο για τον οικονομικό έλεγχο, τόνισε ο κ. Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, επικεφαλής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Σερβία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον δήμαρχο Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Βαλς στη σερβική πρωτεύουσα διοργανώνεται γαλλο-σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή της γαλλικής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από εκπροσώπους 34 από τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες.
Αναμένεται επίσης η υπογραφή συμφωνιών στον τομέα των συγκοινωνιών και συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι η κατασκευή του μετρό του Βελιγραδίου. Η εφημερίδα "Νταν" σημειώνει συγκεκριμένα ότι οι πρωθυπουργοί Μανουέλ Βαλς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα υπογράψουν δήλωση προθέσεων μεταξύ Γαλλίας, Σερβίας και του δήμου Βελιγραδίου για την κατασκευή του μετρό.
Επιπλέον, θα εξεταστεί η συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας "Vans" σε έργο στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου "Νίκολα Τέσλα".
Η επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς στο Βελιγράδι είναι "η πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γαλλικής κυβέρνησης στη δημοκρατική Σερβία, σε μία περίοδο που η χώρα, που ιστορικά έχει στενές σχέσεις με τη Γαλλία, υλοποιεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και ταυτόχρονα ανοίγεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονες", τονίζεται από τη σερβική κυβέρνηση.
Στη συνέντευξή του στην "Πολίτικα", ο κ. Βαλς αναφέρεται επίσης στα "100 χρόνια φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες" και στην ανάγκη "να προχωρήσουμε μπροστά".
Επισημαίνει ότι ακόμη η συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία το 2013 έδειξε τη βούληση για ενίσχυση της δέσμευσης της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Αναφερόμενος ειδικά στη Σερβία, ο Γάλλος πρωθυπουργός δηλώνει: "Θέλουμε στην παλαιά μας φιλία να δώσουμε νέα πνοή, νέα δύναμη σε όλα τα επίπεδα, φυσικά και στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο οικονομικό, καθώς η Γαλλία σ' αυτό το επίπεδο δεν έχει επαρκή παρουσία", τονίζοντας ότι αυτό είναι το βασικό νόημα της επίσκεψής του.