Αυτό είναι το καταφύγιο του Μουσολίνι

Την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μυστικό - θωρακισμένο από τσιμέντο - καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι έχουν πλέον οι επισκέπτες που θα βρεθούν στη βίλα του Ιταλού δικτάτορα στα περίχωρα της Ρώμης.

Ο Μουσολίνι ζούσε στη Villa Torlonia με την οικογένεια του από το 1925 έως το 1943. Ο ίδιος διέταξε την κατασκευή του 1940, υπό το φόβο δολοφονικής επίθεσης αλλά και των βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις. 

Το καταφύγιο μπορούσε να φιλοξενήσει με ασφάλεια τουλάχιστον 15 άτομα και ήταν εξοπλισμένο με την καλύτερη τεχνολογία της εποχής. Μάλιστα, περιλάμβανε και έναν ειδικό θάλαμο προστασία από χημικά αέρια, με αγωγούς αέρα και ντους για απολύμανση, που έκλεινε με διπλές αεροστεγείς πόρτες.

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε στη θέση ενός κελαριού, περίπου τρία μέτρα κάτω απ' τη γη και είχε συνολικό μήκος περίπου 60 μέτρων.

Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και παρέμεινε ανολοκλήρωτο μετά το θάνατό του. Μέχρι τη στιγμή που οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Ρώμη, ο «Ντούτσε» είχε καθαιρεθεί και ηγούνταν ενός κράτους-μαριονέτας στη βόρεια Ιταλία, κάτω από τη ναζιστική επίβλεψη.

Το καταφύγιο του Μουσολίνι θα ανοίξει για το κοινό στις 31 Οκτωβρίου.