Να αποσαφηνίσει τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις δεσμεύτηκε το Δουβλίνο, μετά το θάνατο μιας Ινδής από σηψαιμία σε νοσοκομείο της χώρας, αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να την υποβάλλουν σε άμβλωση.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "τραγωδία" υπογραμμίζοντας ότι διενεργούνται δύο έρευνες για τις συνθήκες θανάτου της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ ενώ και το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.
"Έχω ταραχτεί από αυτά που είπε ο σύζυγος της Σαβίτα. Δεν νομίζω ότι ως χώρα πρέπει να επιτρέπουμε μια κατάσταση όπου τα δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν κατά τέτοιο τρόπο", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 'Ιμον Γκίλμπορ.
Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Ιρλανδία όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη, για το πολύ αυστηρό πλαίσιο γύρω από το θέμα που επιβάλλει η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
Αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ινδία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει: "Λυπούμαστε βαθύτατα για τον τραγικό θάνατο της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ. Ο θάνατος μιας ινδής πολίτη υπό τέτοιες συνθήκες προκαλεί ανησυχία".
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το 1992, αποφάσισε με αφορμή την υπόθεση μιας 14χρονης που είχε πέσει θύμα βιασμού, ότι η άμβλωση επιτρέπεται μόνο όταν η ζωή της γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβάνοντας και την αυτοκτονία.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010 εξέδωσε απόφαση που καλούσε την Ιρλανδία να αποσαφηνίσει τη νομοθεσία της για την άμβλωση.