Σε αδιέξοδο έχουν καταλήξει προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις που έχει το κεντροδεξιό κόμμα GERB με τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Εχθές, μετά από πολύωρες συνομιλίες, απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (πρώην κυβέρνηση) και αποκλείστηκε πιθανή συνεργασία, εξαιτίας "των αγεφύρωτων πολιτικών διαφορών τους για τα περισσότερα θέματα της Βουλγαρίας".
Σήμερα, Τρίτη, οι πολιτικές διαβουλεύσεις του GERB με το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ), κατέληξαν και πάλι σε αποτυχία.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του GERB Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, το κόμμα απέκλεισε τη συνεργασία με το ΚΔΕ, καθώς το τελευταίο συμμετείχε στη συμμαχία «αντί GERB», όπως χαρακτήρισε η ίδια την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Ο εκπρόσωπος του ΚΔΕ, Ιορντάν Τσόνεφ, ανέφερε ότι δεν δέχτηκαν να συνεργαστούν με το GERB μετά τις εκλογές του 2013 «εξαιτίας της αυταρχικής πολιτικής και την κατάχρηση εξουσίας από το GERB κατά τη διακυβέρνησή του» και προειδοποίησε ότι, τυχόν συμμετοχή ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, θα διακινδύνευε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν στεριώνει κυβέρνηση στη Βουλγαρία!
Ο ίδιος ο επικεφαλής του και πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ (φωτ), μετά την ισχνή νίκη του την προηγούμενη Κυριακή, απέκλεισε την συνεργασίας με την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, δηλαδή τους Σοσιαλιστές, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και τη Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία.
Αυτό που επιδιώκει ο αρχηγός του GERB, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι να αναλάβει το "τιμόνι" της εξουσίας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με την υποστήριξη των μικρότερων κεντροδεξιών- έως ακροδεξιών - κομμάτων, όπως το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, το Πατριωτικό Μέτωπο και, ενδεχομένως, και άλλων μικρότερων παρατάξεων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, ωστόσο, κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς το GERB δεν φαίνεται να εξασφαλίζει περισσότερες από 80-90 έδρες (σε σύνολο 240).
Τελικά, αν οι διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού δεν ευοδωθούν, οι Βούλγαροι θα πρέπει να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες - για τρίτη φορά σε 2 χρόνια- γεγονός που θα είναι καταστροφικό τόσο για την οικονομική σταθερότητα, όσο και για την κοινωνική συνοχή της χώρας.